În dimineaţa zilei de 24 noiembrie 2024, la ora 07.16.17, în zona seismică Vrancea-Buzău s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea 4.0, la adâncimea de 140.0 km, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 56 km est de Braşov, 58 km nord-vest de Buzău, 66 km nord de Ploieşti, 71 km vest de Focşani şi 93 km nord-est de Târgovişte.
Cutremurul de duminică dimineaţa este cel mai puternic produs în România în ultimele cinci săptămâni, mai exact din data de 9 octombrie, când tot în zona Vrancea s-a produs, de asemenea, un seism cu magnitudinea 4.
În zona Vrancea-Buzău are loc cea mai puternică activitate seismică de pe teritoriul Romaniei, cutremurele semnificative concentrându-se la adâncimi intermediare (între 60 şi 200 km).
Două cutremure s-au produs duminică în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 3,5, s-a produs la ora 08.43, tot în zona Vrancea, la adâncimea de 64,5 kilometri. Cutremurul s-a produs la 31 km vest de Focşani, 71 km nord de Buzău, 79 km est de Sfântu-Gheorghe, 83 km sud-vest de Bârlad, 86 km sud de Bacău şi 94 km est de Braşov.
Cel mai important cutremur din acest an, de 5,4, a avut loc în data de 16 septembrie în judeţul Buzău.
Cea mai veche referință a unui cutremur care să fi avut loc pe teritoriul actual al României este pentru un seism care ar fi avut loc în jurul anului 455. Pe de altă parte, cel mai vechi dintre cutremurele care au dată certă s-a produs pe 29 august 1471.
A fost un cutremur cu magnitudine estimată de 7,5 şi care a fost simţit în Moldova, Transilvania, Ţara Românească, dar şi în Crimeea. În Transilvania, cele mai însemnate pagube s-au produs în Braşov. Conform Cronicii Mănăstirii Melk (Austria), aproape toate casele din Braşov, toate coşurile şi o buna parte a zidurilor cetăţii au fost distruse.