News

Cutremur în România, în județul Vrancea! Ce magnitudine a avut seismul

15.06.2019 | 09:01
Cutremur in Romania in judetul Vrancea Ce magnitudine a avut seismul

Un nou cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 141 de kilometri, vineri seara. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (40km), Covasna (41km), Slănic-Moldova (49km), Târgu Secuiesc (51km) şi Tîrgu Ocna (55km și a avut o magnitudine estimată la 3 grade pe scara Richter. Este al doilea cel mai puternic seism din această lună din județul Vrancea, după cel produs pe 2 iunie, care a avut o magnitudine de 3.2 grade pe scara Richter.

Care a fost cel mai puternic cutremur de anul acesta

Seismul respectiv a avut loc la o adâncime de 100 de kilometri și s-a produs în apropierea orașelor Odobești(48km), Nehoiu(48km), Covasna(52km), Slănic-Moldova(53km), Panciu(53km). Cel mai puternic seism de anul acesta a avut loc în județul Buzău, pe 9 ianuarie și a avut o magnitudine estimată la 4.4 grade pe scara Richter. Zona Vrancea are o activitate seismică considerabilă, iar aici se produc frecvent cutremure de intensitate mică sau medie.

Referitor la riscul producerii unui seism mare, similar celui din 1977, Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP spunea că astfel de evenimente se produc, de regulă la intervale de 36-37 de ani. “Acest cutremur (cel din 1977 = n.r) pentru noi este un reper pentru viitorul mare cutremur… Avem niște date. Cutremure de tip 4 martie 1977 avem odată la 36- 37 de ani fără comentarii. Este vorba de 300 de ani. Iar cel de tip 2 cum este 1802 sau 1940 sunt la 64 de ani sau 102 ani. Și dacă va dau istoric așa datele când cutremurul din 4 martie și cel foarte adânc iese 102 ani”, a spus Mărmureanu, în urmă cu ceva vreme, la RTV.

gheorghe marmureanu
Gheorghe Mărmureanu spune că va urma un nou cutremur mare în România foto: spynews.ro

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre viitorul mare cutremur

“Este un joc de cifre. Dacă luăm ’77, ’86 nu e un cutremur care merită să fie discutat, e un cutremur obișnuit. Dacă ar fi să luăm 37 de ani nu iese deoarece acum suntem deja… E clar că urmează un cutremur de foarte mare adâncime. Nu știu la ce adâncime, cei care vor fi atunci vor vedea. Un mare avantaj pentru România sunt cutremurele de mare adancime”, a mai precizat directorul onorific al INFP.

Gheorghe Marmureanu a reamintit și de cutremurul din 1802: “Am spus că 7,9 că magnitudine, intensitatea nu mai putem să o dăm exact. Avem o scrisoare de la o Universitate din Moscova în care spune că la oră aia la Moscova s-au deplasat bănci de piatră pe orizontală. Să știți că băncile de piatră, statuile sunt răsturnate este ceva mai ușor. Dar faptul că nu găsim morți trebuie să ținem cont că nivelul anului 1802 în Muntenia era o populație rară, care trăia în bordeie săpate în pământ. Făcute din stuf”.