ADVERTISEMENT
News

Cutremur în România, în noaptea de duminică spre luni. Magnitudinea seismului

Un nou cutremur de mică intensitate s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de duminică spre luni.
Autor: Adrian Baciu | 24.05.2021 | 07:28
Cutremur în România, în noaptea de duminică spre luni. Magnitudinea seismului
Cutremur în România, în noaptea de duminică spre luni. Magnitudinea seismului

Un cutremur cu magnitudinea 3.0 a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la ora locală 1:33, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT

Raportat la o adâncime de 70 de kilometri, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 84 km Est de Braşov, 89 km Sud de Bacău, 105 km Nord-Est de Ploieşti, 113 km Vest de Galaţi, 117 km Nord-Vest de Brăila şi 156 km Nord de București.

Cutremur în România, în județul Vrancea, produs în noaptea de duminică spre luni

Seismul de noaptea trecută a fost al doilea din acest weekend în țara noastră. În dimineața zilei de duminică, un alt cutremur, cu magnitudinea de 2.8, s-a produs în Banat, Caraș-Severin. A fost un cutremur de suprafață simțit la mare distanță de epicentru.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 07.36. Seismul a fost raportat la adâncimea de 5 kilometri. Cutremurul nu a produs pagube, anunță INFP.

ADVERTISEMENT

Mișcarea telurică s-a consemnat în apropierea următoarelor oraşe: 128km NV de Craiova, 130km SE de Timișoara, 151km SV de Sibiu, 158km SE de Arad, 166km E de Belgrad, 170km E de Zemun, 184km V de Pitești, 197km N de Nis, 208km SV de Cluj-Napoca și 214km E de Novi Sad.

Tot în ultima perioadă, dar vineri, 21 mai, în decurs de nicio jumătate de oră, două cutremure cu magnitudinea de 2,8 și 2,4 au fost consemnate în zona seismică Vrancea, județul Buzău, respectiv în județul Arad.

Apropiate ca nivel al intensității, cele două mișcări telurice au fost diferite din punct de vedere al adâncimii. Dacă cel din Buzău a fost raportat la 128 km adâncime, cel din Banat a fost unul de suprafață, fiind produs la 5 km adâncime.

ADVERTISEMENT

Câte cutremure s-au raportat în România în luna mai

În afară de seismul din noaptea de duminică spre luni, în luna mai, în România s-au produs alte 12 cutremure cu magnitudini între 2.2 şi 3.5.

Cel mai puternic cutremur din 2021 a fost înregistrat pe 9 aprilie. Cu magnitudinea de 4.5 pe Richter, acesta a avut loc tot în zona seismică Vrancea, fiind printre cele mai severe din ultimele luni.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul de atunci a fost resimțit şi la Bucureşti.

Deși România raportează un număr tot mai mare de cutremure, majoritatea de mică intensitate, specialiștii ne liniștesc și spun că acestea nu trebuie să ne îngrijoreze.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT