News

Cutremur în România, în urmă cu puțin timp! Seismul a avut o magnitutine însemnată

01.05.2019 | 09:35
Cutremur in Romania in urma cu putin timp Seismul a avut o magnitutine insemnata

Un cutremur s-a produs în România! Aesta a avut loc în județul Sălaj, la orele 09:00. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, magnitudinea seismului a fost de 4,2 pe scara Richter, producându-se la o adâncime de 10 kilometri.  “Recent a fost propusă şi dezvoltată o procedură neo-deterministă avansată (Panza et al.,  [1]), în care legile de atenuare empirice (pasul II) sunt substituite prin simulări numerice ale mişcării terenului”, indică INFP.

Cutremur în Sălaj de 1 Mai!

Un seism s-a produs în ziua de miarcuri, 1 Mai! Acesta a avut loc în județul Sălaj, la orele 09:00 ale dimineții, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurile înregistrate precedent au avut loc în: Bulgaria(3,9 magnitudine), Serbia(2,6 magnitudine), pe 29 aprilie în: Vrancea(2,1 magnitudine) și altul de (3,3 magnitudine). Pe data de 27 aprilie a avut loc alt seism cu magnitudinea de 3,3 pe scara Richter.

Un seism de o magnitudine apropiată cu cel petrecut azi s-a produs în Buzău, la orele 5:15. Activitatea seismică este destul de intensă în țara noastră. În luna februarie, pământul s-acutremurat de nu mai puțin de 14 ori. Majoritatea mișcărilor pământului sunt înregistrate în zonele Vrancea și Buzău.

Cutremur în Sălaj, de 1 Mai
Cutremur în Sălaj, de 1 Mai

Hazardul seismic

“Abordarea deterministă presupune dezvoltarea unui scenariu de cutremur particular (de o dimensiune specificată, produs într-o locaţie specificată), pe baza căruia este evaluată mişcarea terenului în amplasamentul de interes. Metodologia deterministă standard constă din următorii paşi: Identificarea tuturor surselor de cutremure ce pot afecta amplasamentul; sursele seismogene pot varia de la mici falii plane, la regiuni seismotectonice largi.

Potenţialul seismic al fiecărei surse (zone) este cuantificat printr-un cutremur semnificativ; acesta poate fi cel mai puternic eveniment istoric cunoscut (cutremurul maxim probabil) sau seismul cel mai puternic ce s-ar putea produce în cadrul tectonic cunoscut (cutremurul maxim credibil). La evaluarea hazardului, în absenţa unor informaţii suplimentare, este luată în considerare cea mai scurtă distanţă între zona seismogenă şi amplasament”, a specificat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.