News

Cutremur în România, înainte de ziua de Sfânta Maria. Ce magnitudine a avut seismul

14.08.2019 | 22:14
Cutremur in Romania inainte de ziua de Sfanta Maria Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu o magnirudine iniţială de 3.8 grade pe scara Richter s-a produs în România în seara zilei de 14 august, cu o zi înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare). Este cea mai însemnată mişcare tectonică din ultima perioadă.

Cutremur pe 14 august, înainte de Sfânta Maria

Seismul a avut loc la ora 20.17 în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea. Cutremurul cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 138 de kilometri. Mişcarea tectonică a avut loc în apropierea oraşelor Nehoiu (37 km), Covasna (46 km), Slănic-Moldova (57 km), Odobeşti (58 km) şi Târgu Secuiesc (58 km).

Este cel de-al doilea cutremur de peste 3 grade produs în mai puţin de o săptămână în România. Un cutremur cu magnitudinea de 3.1 grade pe scara Richter s-a produs duminică dimineața, 11 august în județul Buzău. Seismul s-a manifestat la o adâncime de 151 de kilometri, în zona seismică Vrancea.

Cutremur în România, înainte de Sfânta Maria. Sursa foto: b1.ro

Ce spune directorul onorific al INFP despre cutremurele produse în ţara noastră

Gheorghe Mărmureanu a vorbit și despre una dintre cele mai arzătoare întrebări ale românilor, referitoare la timpul în care pot specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului să anticipeze un cutremur.

E vorba de câteva secunde sau chiar zeci de secunde. În 4 secunde știm deja ce magnitudine va avea cutremurul.Avem și un sistem de avertizare a cetățenilor care este eficient, însă nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru că e vorba de un cumul de date impresionant.

Putem trimite în 27 de secunde prin sistemul de alarmare că va avea loc un cutremur, față de Rusia și Bulgaria unde sistemul te avertizează cu 92 de secunde înainte. În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur” , a mai spus cunoscutul cercetător, conform România TV.

Tags: