News

Cutremur în România, într-o zonă mai puțin obișnuită pentru astfel de fenomene. Magnitudinea înregistrată

Un nou cutremur a fost raportat în România, la doar un kilometru adâncime, într-o zonă mai puțin obișnuită pentru seisme din țara noastră.
09.07.2021 | 07:24
Cutremur in Romania intro zona mai putin obisnuita pentru astfel de fenomene Magnitudinea inregistrata
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 2.1 a fost raportat de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) noaptea trecută.

Seismul s-a înregistrat la ora 01.16 și a fost unul de suprafață, la doar 1 kilometru adâncime.

Cutremur la doar un kilometru adâncime, produs într-o zonă mai puțin obișnuită pentru seisme din România

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 87 km S de Chernivtsi, 152 km NV de Bacău, 162 km V de Iași, 163 km S de Ivano-Frankivsk, 170 km NE de Cluj-Napoca, 212 km N de Brașov, 221 km NE de Sibiu, 222 km S de Ternopil, 234 km SV de Khmelnytskyi, 259 km V de Chișinău.

ADVERTISEMENT

În mod normal, cutremurele sunt extrem de rare în acestă zonă a țării. Cele mai frecvente seisme sunt înregistrate de regulă în regiunea Vrancea.

Ultimele cutremure din județul Suceava au avut loc tocmai în 2020, în septembrie și decembrie, conform INFP.

ADVERTISEMENT

Precedentul seism din țara noastră a fost raportat marți, 6 iulie, de 4.1 magnitudine, în zona Vrancea.

Atunci, într-o primă fază, pe site-ul institutului de seismologie scria că seismul s-a produs în Covasna și a avut magnitudine 4,2.

ADVERTISEMENT

Seismul a avut loc la ora 4:19, la adâncimea de 80 km. Mișcarea telurică a fost resimțită și în Capitală.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km E de Brasov, 95km N de Ploiești, 102km SV de Bacău, 147km NE de Pitești, 151km V de Galați, 152km N de București, 153km NV de Braila, 157km E de Sibiu, 186km SV de Iasi, 217km N de Ruse.

ADVERTISEMENT

Câte cutremure s-a raportat în luna iulie în România

De la începutul ”lunii lui Cuptor”, în România au avut loc cinci cutremure de intensitate mică și medie.

Luna precedentă, în țara noastră s-au raportat nu mai puțin de 28 de cutremure. În acest an, cel mai important cutremur, cu magnitudine de 4,7 pe Richter, s-a produs în data de 26 mai. Și acesta a fost resimțit la București.

Deși în ultima perioadă, în țara noastră, se raportează un număr tot mai mare de cutremure, majoritatea de mică intensitate, geofizicienii ne liniștesc și spun că acestea nu trebuie să ne îngrijoreze.

Dacă e să vorbim de un cutremur devastator, până în 2040 nu sunt șanse mari ca acesta să lovească țara noastră, spun fizicienii.

ADVERTISEMENT