News

Cutremur în România, joi dimineaţa. Ce magnitudine a avut seismul

08.08.2019 | 12:51
Cutremur în România, joi dimineaţa. Ce magnitudine a avut seismul
Un nou cutremur a avut loc joi dimineața în zona Vrancea. Sursa foto: stirescu.ro

Anul 2019 a adus o mai mare frecvență a producerii cutremurelor pe teritoriul țării noastre. Cel mai recent seism a avut loc în dimineața zilei de joi, 8 august, la ora 10:49, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acesta a înregistrat o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter, la 140 de kilometri adâncime.

Zona Vrancea s-a cutremurat din nou

Totodată, specialiștii anunță că intensitatea epicentrală a atins pragul de un grad pe scara Mercalli, deplasarea plăcilor tectonice fiind resimțită mai ales în apropierea orașelor Odobești (45 km), Nehoiu (47 km),Râmnicu Sărat (52 km), Panciu (53 km) și Buzău (55 km).

Nu este singurul cutremur cu o magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter produs pe teritoriul României în ultimele zile. Mai concret, la sfârșitul lunii iulie, un seism de 3,7 grade a avut loc în aria epicentrală Vrancea, fiind resimțit cu precădere în județul Buzău.

Cutremurul din 1977 a îngrozit România. Sursa foto: reporterntv.ro
Cutremurul din 1977 a îngrozit România. Sursa foto: reporterntv.ro

Când am putea fi loviți de un cutremur ca în 1977

Întrebarea care stă pe buzele tuturor în aceste momente este legată de șansele ca țara noastră să aibă parte de un nou cutremur precum cel din 1977. Chiar dacă nu pot oferi pentru moment un răspuns concret, specialiștii fac, totuși, precizări importante.

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

De asemenea Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri