Un seism cu magnitudinea 3,2 a avut loc în noaptea dintre duminică și luni, la ora 1:21, în județul Vrancea. Este vorba despre zona seismică cunoscută pentru activitatea tectonică intensă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul a avut epicentrul la o adâncime de 136 km și s-a resimțit în apropierea mai multor orașe: la 32 km vest de Focșani, 56 km nord de Buzău, 80 km est de Sfântu-Gheorghe, 90 km est de Brașov, 94 km sud-vest de Bârlad și 98 km nord-est de Ploiești.
Un alt seism s-a produs vineri, 25 octombrie, în zona seismică Vrancea. Datele INCDFP arată că acesta s-a produs la o adâncime de 131,4 km, în apropierea unor orașe importante, la ora 13:03:33 (ora locală).
Seismul s-a situat la 54 km nord-vest de Buzău, 56 km vest de Focșani, 63 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km est de Brașov și 78 km nord-est de Ploiești.
Cel mai puternic cutremur din acest an, cu o magnitudine de 5,4, s-a înregistrat pe 16 septembrie în județul Buzău, producându-se în zona seismică Vrancea-Buzău la ora 17:40. Îngrijorarea persistă în rândul bucureștenilor, care se tem de un cutremur major, similar celui din 1977.
„Nu întotdeauna au fost replici la cutremurele de 5 din Vrancea, dar ne așteptăm să fie. Posibil să fie de intensitate mai mică. Intensitatea celui de astăzi a fost de 5 grade Mercali. Asta înseamnă efectul la suprafața Pământului pe care îl simțim. Nu s-au raportat pagube materiale. Facem și noi analize și măsurători, dar acesta a fost cel mai mare cutremur din 2024 în România”, a explicat Constantin Ionescu, directorul INFP.
Se pune întrebarea, cu intensitate, „Când va lovi următorul mare cutremur, asemănător celui din ’77?” Potrivit expertului Gheorghe Mărmureanu, un astfel de seism ar putea să nu aibă loc înainte de anul 2040.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo.
Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, declara Mărmureanu.