Un cutremur a fost înregistrat miercuri dimineața, 2 aprilie, în zona seismică Vrancea. Este primul seism raportat în această lună. Ce transmit reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP)?
Cutremurul s-a produs la ora 01:29 (ora locală a României), fiind vorba de un seism cu magnitudinea de 2,9. A fost raportat în zona Vrancea, la adâncimea de 33,9 kilometri. De altfel, în ultimele zile au fost consemnate mai multe seisme în această zonă.
Potrivit specialiștilor, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor localități: „18km N de Focșani, 57km SV de Bârlad, 80km S de Bacău, 83km N de Buzău, 83km NV de Galați, 93km NV de Brăila, 96km SV de Vaslui”, arată INFP.
În ultimele zile din luna martie s-a constatat o activitate seismică intensă în județele Vrancea și Buzău, zona seismică Vrancea. Luni, 31 martie, la ora 07:25, a avut loc o mișcare tectonică cu magnitudinea de 3,6 pe scara Richter, la adâncimea de 123.4 km.
Cu doar patru ore înainte, un alt seism a fost înregistrat tot în județul Buzău. Mai exact, la ora 03:18 a fost raportat un cutremur slab, de 2.5 pe scara Richter, la adâncimea de 111.2 km.
Cel mai puternic cutremur înregistrat în România, de la începutul acestui an, a fost raportat pe 13 februarie, în zona seismică Vrancea, Buzău. Vorbim de un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.4, la adâncimea de 119.5 kilometri.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 60km SE de Sfântu-Gheorghe. 62km V de Focșani, 63km E de Brașov, 72km NE de Ploiești”, a transmis INFP, la momentul respectiv.
Specialiștii recomandă ca în cazul unui seism puternic să nu ne pierdem calmul. Dacă ne aflăm în interiorul unei locuințe, indicat ar fi să încercăm să ne protejăm sub o grindă ori sub o masă rezistentă. În caz contrar, cel mai bine ar fi să stăm lângă un perete solid, cu fața în jos.