Cutremur în România sâmbătă, 17 iunie 2023. Un seism cu magnitudinea de 4,3 pe Richter s-a produs în această după amiază, la ora 13:13:04, în zona seismică Vrancea, în județul Buzău.
Inițial, mișcarea tectonică a fost estimată la magnitudinea de 4.1. Însă, reprezentanții INFP au venit cu noi precizări, iar magnitudinea a fost revizuită la 4,3 grade pe scara richter.
„În ziua de 17.06.2023, 13:13:07 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 111.2 km”, a transmis, sâmbătă, INFP.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut loc la adâncimea de 112 de kilometri. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe. Conform specialiștilor s-a produs la 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km V de Focșani, 60km NV de Buzău, 64km E de Brașov, 80km NE de Ploiești.
Și weekend-ul trecut a avut loc un seism în România, tot în zona seismică Vrancea. Cutremurul, produs pe 11 iunie, la o adâncime de 94,8 kilometri, a avut o magnitudine 3,2 pe scara Richter.
Cu câteva zile înainte, pe data de 7 iunie, un seism de 5,2 pe Richter a creat panică în Banat, județul Arad. Acesta s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Aceste mișcări tectonice, care în ultima perioadă au loc din ce în ce mai frecvent, amplifică îngrijorările oamenilor cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui seism mai puternic.
Zonele cu risc seismic ridicat din România sunt Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Shabla, Crișana-Maramureș și Banat. De-a lungul timpului, specialiștii au atras atenția asupra faptului că estimările privind cutremurele sunt incerte. Cu alte cuvinte, nu putem ști când se va produce un cutremur semnificativ în România.
Amintim că cel mai puternic cutremur, din acest an, s-a produs în județul Gorj. Acesta a avut o magnitudine 5,7, la o adâncime de 6,3 kilometri, așa cum au anunțat reprezentanții INFP la vremea respectivă.