Cutremur după cutremur în România. Un nou seism a fost raportat sâmbătă după-amiază, în judeţul Buzău, în zona seismică Vrancea și s-a resimțit în mai multe orașe.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut o magnitudine 3,3 pe scara Richter.
Seismul s-a produs la ora 17:04, ”la adâncimea de 151,1 km, în apropierea oraşelor: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km vest de Focşani, 62 km nord-vest de Buzău, 62 km est de Braşov şi 80 km nord de Ploieşti”.
De la începutul lunii octombrie și până în prezent, în România s-au produs 18 cutremure, iar cel mai semnificativ dintre toate a avut magnitudinea 4,2. Acesta a fost înregistrat pe data de 4 octombrie, tot în zona seismică Vrancea.
Foarte important de precizat este faptul că cel mai important seism care a lovit România în acest an, s-a produs în luna februarie, în judeţul Gorj.
În ultimul an, țara noastră a fost zguduită de tot mai multe cutremure de dimensiuni mici, dând naștere unor teorii și speculații despre o posibilă catastrofă identică cu cea provocată de seismul din 1977.
Renumitul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că un cutremur de porporții nu se va produce în următorii ani, în țara noastră.
Cu toate acestea, el a atras atenția că un seism destul de puternic va avea loc pe plaiurile mioritice mai devreme decât credem.
”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo.
Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.
Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.