News

Cutremur în România. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe ale țării. Anunțul făcut de Mărmureanu

Cutremur în România, duminică dimineață. Seismul din Vrancea a fost simțit în mai multe orașe ale țării.
11.09.2022 | 08:29
Cutremur in Romania Seismul a fost resimtit in mai multe orase ale tarii Anuntul facut de Marmureanu
Cutremur în România, zona Vrancea. Sursa foto - twitter
ADVERTISEMENT

România a avut parte de un cutremur duminică dimineață. Seismul s-a produs în zona Vrancea și a avut o magnitudine de 3,1 pe Richter. Informația a fost confirmată chiar de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seism în România

Potrivit INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 07:41 în zona seismică Vrancea. Interesant este că seismul a avut loc la o adâncime de 130 de kilometri.

ADVERTISEMENT

De remarcat că acesta s-a produs în apropiere de mai multe orașe. Discutăm despre Bacau, aflat la 82 de kilometri de impact, 94km E de Brasov, 106km NV de Galati, 111km NV de Braila, 115km NE de Ploiesti, 160km SV de Iasi, 164km N de Bucuresti, 186km NE de Pitesti, 205km SV de Chisinau, 205km E de Sibiu.

Vă readucem aminte că într-un interviu exclusiv oferit pentru FANATIK, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a tras un semnal de alarmă.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că țara noastră ar putea să treacă printr-un nou cutremur asemănător celui din 1977 într-un viitor destul de apropiat.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a zis Mărmureanu pentru FANATIK.

Din nefericire, în 1977, cutremurul a fost înregistrat la 7.4 grade, dar a venit ;i cu o durată de circa 56 de secunde. Nu mai puțin de 1.570 de oameni și-au pierdut viața atunci.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, peste 11 mii de oameni au fost răniți la nivelul întregii țari. Au fost probleme și de infrastructură, în condițiile în care peste 35 de mii de case s-au prăbușit.

ADVERTISEMENT