News

Cutremur în România, vineri seară, 8 septembrie 2023, în zona Vrancea. Este al doilea din ultimele 24 de ore

O nouă zi în România și un nou cutremur în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
08.09.2023 | 23:08
Cutremur in Romania vineri seara 8 septembrie 2023 in zona Vrancea Este al doilea din ultimele 24 de ore
Cutremur în România, vineri seară, 8 septembrie 2023. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

De data aceasta seismul a fost înregistrat la ora 20:54, în județul Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, fiind considerat un seism slab, cu magnitudinea de 3.5. Potrivit cercetătorilor, cutremurul s-a produs la 46 km vest de Focșani. Este al doilea seism în ultimele 24 de ore în România, după cel de la ora 14:16, cu magnitudinea 2.4.

Cutremur în România, 8 septembrie 2023, în zona Vrancea

”Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,5 s-a produs vineri seară în județul Vrancea, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a fost detectat la ora 20:54, în Zona Seismică Vrancea, județul Vrancea. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km, în apropierea următoarelor oraşe: 46km vest de Focșani, 65km est de Sfântu-Gheorghe, 65km nord de Buzău, 77km est de Brașov, 96km nord-est de Ploiești, 98km sud de Bacău”, au transmis cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Românii care locuiesc în zona seismică Vrancea sunt obișnuiți cu astfel de cutremure, majoritatea slabe, însă nu același lucru se poate spune despre locuitorii din Gorj, care au experimentat de la începutul anului tot mai multe cutremure, unele semnificative, care au produs unele avarii la clădirile din diverse localități.

Mai mult, cercetătorii le-au transmis românilor din această zonă să se aștepte și în viitor la astfel de cutremure, aparent surprinzătoare. ”Au existat peste 94 de replici. Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată. Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani.

ADVERTISEMENT

A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5. S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2 E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, explicau cercetătorii în luna februarie, după un cutremur mare în Gorj.

Singura veste bună pentru acești oameni ar fi că nu se pune problema ca Oltenia să se transforme în zona seismică Vrancea, deși există șanse să se mai înregistreze aici cutremure cu o magnitudine între 5-6. ”În niciun caz nu devine zona Vrancea, poate să devină până la 6. Trebuie făcut un studiu, sunt estimări doar, au fost deja depășite, se bazează pe studiile de seismicitate. Datele seismice nu indicau până în prezent așa ceva.

ADVERTISEMENT

E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. Aceste activități, mai ales de suprafață, avem date pe 200 de ani, sunt insuficiente aceste date, e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100-200 de ani.

Datele noastre au o marjă de eroare. Poate să fie 6.3 sau 6.1, nu avem de unde să știm. În 1943 a fost un cutremur de 5.2, până în prezent nu s-au mai simțit. De unde să ai informații pe parcursul a 200 de ani ai 10 cutremure. Avem 1000 de stații de monitorizare în toată zona pentru a analiza cutremurele. De ce n-am putut să prevedem aceste cutremure? Pentru că forțele au un caracter neliniar, nu e un mod ușor de prezis, e un caracter haotic. Nu putem să facem preziceri, nu există nicio metodă. Nu există o formulă, suntem la cheremul naturii.

ADVERTISEMENT

E o tehnologie, nu o predicție, putem avertiza bucureștenii cu 30 de secunde înainte, dar nu putem predice cutremure. Aplicațiile pot crea panică. Noi am construit aplicație ca să blocăm gazele din blocuri și să trimitem lifturi la parter. În Gorj montăm trei stații seismice, pentru a procesa mai mult fenomenul, de mișcări ale faliilor din zona respectivă. Vom monta și 5 GPS-uri, cu ajutorul cărora vom monitoriza deplasarea faliilor”, explicau experții.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și,...
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și, la 26 de ani, a făcut o alegere total surprinzătoare
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a...
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a pierdut în războiul pentru „Eclerul la tavă”
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
"Mama mea a înnebunit cu capul". Femeie ucisă în bătaie de propriul fiu, în Severin. Sub influența drogurilor, tânărul credea ca mama lui e posedată
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Cafeaua la ibric, pericol pentru sănătatea inimii. Substanța eliberată prin fierbere
Cafeaua la ibric, pericol pentru sănătatea inimii. Substanța eliberată prin fierbere
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi...
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi un „motor” al economiei