News

Cutremur în România. Vrancea, lovită de două seisme, la interval scurt de timp

Două cutremure s-au produs luni dimineață, în a doua zi de Paști. Acestea au avut loc în renumita zonă seismică Vrancea. Iată ce magnitudine au înregistrat
25.04.2022 | 07:45
Cutremur in Romania Vrancea lovita de doua seisme la interval scurt de timp
Cutremure în a doua zi de Paști în țară. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Zona Vrancei a fost lovită de cutremur și în a doua zi de Paști. Două seisme s-au produs luni dimineață, la un interval de o oră și jumătate.

Vrancea, lovită de două cutremure, în a doua zi de Paști. La ce oră s-a produs primul și ce magnitudine a avut

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur a avut loc la ora 04:21. Magnitudinea, din fericire, a fost una slabă, de 3.0 pe Richter, cu o adâncime de 22 km.

ADVERTISEMENT

”În ziua de 25 Aprilie 2022 la ora 04:21:21 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 22km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km V de Braila, 83km V de Galati, 92km NE de Ploiesti, 110km E de Brasov, 126km S de Bacau, 130km NE de Bucuresti, 178km E de Pitesti, 190km NV de Constanta, 192km NE de Ruse, 198km S de Iasi”, a comunicat INFP.

ADVERTISEMENT

La ce oră s-a produs al doilea cutremur din Vrancea și ce magnitudine a avut

După seismul de la 4:21 a mai avut loc un altul, la ora 5: 56. Și de această dată magnitudinea a fost una ușoară: 3.6 pe Richter, cu o adâncime de 128 km.

”În ziua de 25 Aprilie 2022 la ora 05:56:44 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 128km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km E de Brasov, 61km N de Ploiesti, 116km N de Bucuresti, 130km NE de Pitesti, 131km S de Bacau, 135km V de Braila, 138km V de Galati, 169km E de Sibiu, 181km N de Ruse, 214km SV de Iasi”, a mai comunicat INFP.

Cât de periculoase sunt cutremurele din Vrancea pentru România, dar și întreaga Europă

Zona Vrancea este frecvent lovită de cutremure. Aproape zilnic au loc aici astfel de evenimente. Directorul Observatorului Seismologic ”Dr. Cornelius Radu” din Vrâncioaia, Ioan Verdeş, spune că atunci când se va produce unul de peste 7 pe Richter trebuie să ne îngrijorăm.

ADVERTISEMENT

”Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa am putea spune. Cutremurele din Vrancea pot să afecteze toată zona Europei şi atunci toţi sunt interesaţi de zona aceasta.

Avantajul nostru este că ştim exact zona din care pleacă cutremurele şi mai ştim şi care este magnitudinea ca un cutremur să fie distrugător. Dacă avem un cutremur peste şapte grade Richter abia atunci un cutremur este periculos.

Un cutremur este la fel de periculos şi pentru locul din care pleacă şi pentru locul în care ajung undele seismice. Dar într-o zonă mai îndepărtată de epicentru avem nişte unde însumate, care pot produce daune mai mari”, a transmis Ioan Verdeș, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT