News
notix pixel id

Cutremur în Vrancea. Seismul a avut loc la mai puțin de 80 de kilometri adâncime

În România s-a înregistrat marți un cutremur de 2,9 pe scara Richter. Seismul a avut loc la mai puțin de 80 de kilometri adâncime, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).
23.11.2021 | 16:42
Cutremur în Vrancea. Seismul a avut loc la mai puțin de 80 de kilometri adâncime
Cutremur în Vrancea. Seismul a avut loc la mai puțin de 80 de kilometri adâncime. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Seismul de 2,9 a avut loc marți, la ora 13:39, în zona seismică din județul Vrancea.

Seismul a avut loc la mai puțin de 80 de kilometri adâncime

Conform datelor furnizate de INFP, acest seism s-a produs la o adâncime de 76 kilometri.

Cutremurul a avut loc în proximitatea orașelor: Brașov, la 79 de kilometri; Ploiești, la 93 kilometri; Bacău, la 101 kilometri; Galați, la 114 kilometri; Brăila, 115 kilometri; București, 144 kilometri; Pitești, 165 kilometri; Iași, 181 kilometri; Sibiu, 192 kilometri; Ruse, 208 kilometri.

„În ziua de 23 noiembrie 2021 la ora 13:39:13 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 76km”, transmite INFP.

Unde a fost centrul seismului?

Centrul seismului a fost la întâlnirea coordonatelor geografice, latitudine 45.677°N, longitudine 26.6213°E.

ADVERTISEMENT

Conform coordonatelor geografice, zona indicată se află în aproprierea comunei Nereju (lângă Schitul Montioru), din Vrancea, aproape și de zona de delimitare cu județul Buzău.

Ultimul cutremur în zona seismică Vrancea a fost înregistrat pe 21 noiembrie, a avut 2 pe scara Richterşi s-a petrecut la numai 29 de kilometri adâncime în Buzău.

ADVERTISEMENT

Care este situația actuală a cutremurelor în România

Încă de la debutul lunii noiembrie, pe teritoriul României au avut loc 16 seisme cu magnitudinea între 2 și 4,4 grade pe scara Richter.

În acest an, cel mai semnificativ cutremur a avut loc pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, în zona Vrancea, având o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, în România, cea mai puternică deplasare tectonică a ultimilor ani a fost consemnată, în 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, care s-a resimțit chiar și în București, potrivit datelor INFP.

Seismele din zona României

Ultimele cutremure care au fost înregistrate în proximitatea României, au avut loc în ziua de luni, 22 noiembrie. Cel mai puternic a fost în Grecia și a avut 3,2 grade pe scara Richter. De altfel, cel de-al doilea seism ca magnitudine a avut loc în zona Mării Negre, iar al treilea s-a petrecut în Serbia, exact la granița cu România și a avut 2 grade pe scara Richter. La nivel mondial, cel mai semnificativ seism de marți a avut loc în apropriere de coasta de nord a Groenlandei și a fost de 5 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri