ADVERTISEMENT
News

Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a avut al 15-lea seism pe luna februarie

Autor: Flaviu Popa | 14.02.2021 | 21:38
Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a avut al 15-lea seism pe luna februarie
România nu scapă de cutremure. Sursa foto: româniatv.net

Un cutremur cu magnitudinea de 3.8 pe scara Richter a avut loc duminică seară, 14 februarie, la ora locală 19:24, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 128 kilometri, conform datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea orașelor 59 km Est de Brașov, 71 km Nord de Ploiești, 121 km Sud-Vest de Bacău, 124 km Nord de București.

ADVERTISEMENT

Cutremur în Vrancea cu magnitudine de 3.8

De la începutul lunii februarie în România au avut loc 14 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 3.8, cutremurul din 14 februarie fiind al 15-lea din această lună.

Cel mai puternic cutremur din 2020 s-a produs în 31 ianuarie în Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri și a avut o magnitudine de 5.2 pe Richter. Cutremurul a fost resimțit și la București.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu exclusiv acordat FANATIK, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a avertizat că România va trece printr-un seism major în 2040.

În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a explicat Mărmureanu.

Despre cutremurele din Vrancea care au loc aproape zilnic, Mărmureanu zicea că nu ar trebui să ne facem griji. „E un cutremur absolut normal, unul obişnuit. Nu înseamnă nimic. Italia, noi şi toată partea balcanică suntem sub influenţa acţiunii puternice a Africii. Mă bucur că a fost foarte adânc. Un cutremur foarte adânc nu poate să distribuie o energie puternică. Vrancea este periculoasă pentru magnitudini de 7,2”, a declarat Mărmureanu într-o intervenție telefonică la Antena 3.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!