News

Cutremur în Vrancea, în această dimineaţă! Ce magnitudine a avut seismul

12.04.2019 | 09:12
Cutremur in Vrancea in aceasta dimineata Ce magnitudine a avut seismul

A fost un nou cutremur în Vrancea, vineri dimineaţă. Seismul a avut o magnitudine semnificativă, de 3,8 grade pe scara Richter! Pământul s-a cutremurat la ora 8:25 şi a avut loc la o adâncime de 150 de kilometri, iar cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost: Nehoiu (14 km), Covasna (38 km), Întorsura Buzăului (40 km), Vălenii de Munte (51 km) şi Târgu Secuiesc (53 km).

Cutremur în Vrancea, vineri!

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 pe scara Richter s-a produs, în cursul zilei de vineri, la ora locală 08:25, în zona seismică Vrancea, conform Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs la Buzău și a avut o adâncime de 150 de kilometri. Cele mai apropiate oreașe de epicentru au fost: Nehoiu (14 km), Covasna (38 km), Întorsura Buzăului (40 km), Vălenii de Munte (51 km) şi Târgu Secuiesc (53 km) În România, la începutul lunii curente, s-au produs nu mai puțin de 9 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,8 pe scara Richter. România este o țară cu potențial seismic ridicat.

Cutremur în Vrancea, vineri, 12 aprilie
Cutremur în Vrancea, vineri, 12 aprilie

Lucruri pe care nu le știai despre cutremure

  • Seismele sunt cauzate în principal de faliile geologice, dar pot fi provocate şi de alunecările de teren, de testele nucleare şi testele cu rachete şi în urma activităţii vulcanice.
  • În fiecare an are loc cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.
  • Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului.
  • Cel mai ucigaş cutremur care a lovit vreodată Pământul a avut loc pe 23 ianuarie 1556 în provincia Shansi din China. Se estimează că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane.
  • Cel mai violent seism care ar fi a avut loc s-ar fi produs în anul 1201 în estul Mediteranei. Atunci au murit peste un milion de persoane.