News

Cutremur în Vrancea, noaptea trecută! Ce magnitudine a avut seismul

06.05.2019 | 09:05
Cutremur in Vrancea noaptea trecuta Ce magnitudine a avut seismul
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 grade a avut loc noaptea trecută în județul Vrancea, transmite Institutul Națiomal pentru Fizica Pământului pe portalul instituției. Seismul s-a produs la o adâncime de 123 de kilometri la ora 01 și 34 de minute, în data de 6 mai 2019. Cutremurul nu a produs pagube materiale și nici victime.

Cutremur în Vrancea pe 6 mai, după cutremurul neobișnuit care a avut loc în Sălaj

Activitatea seismică din România este destul de semnificativă în ultima perioadă. Pe 1 mai 2019, un cutremur neobișnuit s-a produs în județul Sălaj, iar mișcarea tectonică a avut o magnitudine de 4 grade pe scara Richter. Pe 30 aprilie, și la vecinii noștri bulgari s-a produs un seism asemănător, de 3,9 pe Richter.

ADVERTISEMENT

În România, în cazul unui cutremur major, românii sunt informați prin intermediul aplicației RO-ALERT. Mesajele sunt trimise pe telefoanele compatibile ale cetățenilor pentru a fi informați în timp util despre orice hazard natural sau situație ce le poate pune viața în pericol (accident nuclear, poluare toxică etc).

Pe 1 mai, pământul s-a zguduit și în Sălaj (4 grade pe scara Richter)

Raed Arafat: RO-ALERT nu va trimite mesaje românilor înainte de producerea unui cutremur

Raed Arafat susține, totuși, că RO-ALERT nu va trimite mesaje cetățenilor înainte de a se produce cutremurele și asta din anumite rațiuni.  „În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a mărturisit Arafat, notează digi24.ro. Secretarul  de stat în Ministerul de Interne a condus în anul 2018 exercițiul SEISM 2018.

În luna octombrie a anului 2018, un seism cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, acesta fiind cel mai mare din ultimii ani în țara noastră. Mișcarea pământului s-a resimțit inclusiv în București, destul de puternic, dar și în județele Vrancea și Buzău și în vecinătatea lor.

ADVERTISEMENT