News

Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că miercuri a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea 3.9, la adâncimea de 20 de km.
13.07.2022 | 13:19
Cutremur in zona Vrancea Ce magnitudine a avut seismul
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a precizat că a fost un cutremur slab. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Potrivit INCDFP, acest cutremur a fost înregistrat la ora 12:04:17 în zona seismică Vrancea-Buzău. Sursa citată a notat că a fost un cutremur slab.

Utimul cutremur a fost resimțit și în Popești-Leordeni

Cutremurul s-a produs la 82 de km vest de Brăila și la 85 de km vest de Galați. De asemenea, aparatura INCDFP a arătat că seismul s-a produs la 91 de km nord-est de Ploiești, la 108 km est de Brașov, la 125 de km sud de Bacău și la 130 de km nord-est de București.

ADVERTISEMENT

Totodată, seismul a fost înregistrat la 176 de km est de Pitești, la 192 de km nord-est de Ruse, la 192 de km nord-vest de Constanta și la 198 de km sud de Iași.

Conform primelor mărturii colectate de seismologi, cutremurul a avut cea mai mare intensitate (IV) în orașul Buzău (ora 13:09:30, la 34.82 km distanță față de epicentru și la ora 13:23:21, la 33.64 km distanță față de epicentru).

ADVERTISEMENT

Aceeași intensitate a fost raportată și în orașul Râmnicu Sărat (ora 12:43:48, la 11.73 km distanță față de epicentru). La fel s-a întâmplat în orașul Popești-Leordeni, la ora 12:39:11 și la 133.14 de km distanță față de epicentru.

Seismologii așteaptă reacțiile populației

Cei care au simțit acest cutremur sunt invitați să completeze formularele disponinbile la adresa infpapi.infp.ro. În luna iulie, ultimele seisme au fost înregistrate la 11 (ora 17:06:36, 2.5 grade, în zona seismică Vrancea-Buzău) și 12 iulie (ora 03:34:58, 2.7 grade, în zona seismică Vrancea).

ADVERTISEMENT

Teritoriul României se caracterizează printr-o seismicitate moderată spre ridicată. În special zona Vrancea este cunoscută pentru producerea de cutremure relativ mari de adâncime intermediară care prezintă un risc ridicat pentru capitala tarii (București), dar și pentru alte orașe importante.

Alte regiuni seismice, cum ar fi Galați, au cunoscut, de asemenea, recent o activitate seismică importantă care a afectat orașul Galați și zonele învecinate.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestui proiect ne propunem să construim un sistem de analiză si prognoză complet pentru seismicitatea românească, bazat pe modele de analiză si prognoză de ultimă generație, care sunt utilizate în prezent în țări seismice precum SUA, Japonia, Italia și Grecia”, se arată în analiza și prognoza seismicității României, publicată pe infp.ro.

 

ADVERTISEMENT