News

Cutremur într-o zonă neobișnuită din România. Ce magnitudine a avut

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că s-a produs un cutremur în Banat. Ce magnitudine a avut acesta
12.04.2025 | 12:40
Cutremur intro zona neobisnuita din Romania Ce magnitudine a avut
Cutremur într-o zonă neobișnuită din România. Foto: infp.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un cutremur de magnitudine 3,2 s-a produs sâmbătă dimineață în Banat, Timiș. Reprezentanții INCDFP dau mai multe detalii cu privire la acest seism.

Cutremur în Banat

„În ziua de 12 Aprilie 2025, la ora 08:08:56 (ora locală a României), s-a produs în BANAT, TIMIS un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 18.7 km”, a transmis INFP.

ADVERTISEMENT

Seismul s-a produs în apropierea mai multor orașe, mai exact la 29 km SE de Szeged, 58 km E de Subotica, 70 km V de Arad, 71 km NV de Timișoara, 76 km N de Zrenjanin și 85 km SV de Bekescsaba.

De asemenea, în această dimineață de sâmbătă, au mai avut loc alte două cutremure, de data aceasta în zona Vrancea. Primul a avut loc la ora 4.10 și a avut magnitudine de 2,1. Acesta s-a produs la adâncimea de 17,5 km, în apropierea următoarelor orașe: 18 km SV de Focșani, 49 km N de Buzău, 79 km V de Galați, 80 km NV de Brăila și 88 km SV de Bârlad.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un altul s-a produs la ora 6.05 și a avut o magnitudine de 2,7, la adâncimea de 149,5 km. Acesta s-a manifestat în apropierea următoarelor orașe: 33 km V de Focșani, 52 km N de Buzău, 81 km E de Sfântu-Gheorghe, 90 km E de Brașov, 95 km NE de Ploiești și 97 km SV de Bârlad, informează INCDFP.

Specialiștii încearcă să prezică următorul mare cutremur

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu vom avea parte de un cutremur mare. Totuși, din cauza faptului că România se află într-o regiune unde există activitate seismică semnificativă, nu poate fi exclus total riscul unui cutremur major.

ADVERTISEMENT

Astfel, specialistul menționează că un mare seism ar putea avea loc undeva prin anul 2040. Din estimările sale înțelegem că ar putea avea o magnitudine de 7,7 sau 7,8 pe Richter.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a precizat Gheorghe Mărmureanu, conform capital.ro.