News

Cutremur la IPJ Alba. Șeful instituției, cercetat penal pentru abuz în serviciu și luare de mită alături de alți polițiști

Șeful IPJ Alba este cercetat penal alături de alți colegi, pentru abuz în serviciu, luare de mită și alte infracțiuni. Acuze dure aduse din partea DNA.
20.06.2024 | 15:18
Cutremur la IPJ Alba Seful institutiei cercetat penal pentru abuz in serviciu si luare de mita alaturi de alti politisti
Cutremur la IPJ Alba. Șeful instituției, cercetat penal pentru abuz în serviciu și luare de mită alături de alți polițiști. Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Concret, DNA îi acuză pe suspecți că au protejat oameni de afaceri care exploatau lemn și că ar fi încercat să determine alți doi polițiști să nu-și facă treaba. Astfel, Dogaru Florin Constantin va răspunde în fața legii dacă este găsit vinovat de comiterea infracțiunii de buz în serviciu, în timp ce un ofițer DGA alături de alți polițiști sunt bănuți că ar fi ajutat mai mulți oameni de afaceri care exploatau lemn.

Șeful instituției, cercetat penal pentru abuz în serviciu și luare de mită alături de alți polițiști

De asemenea, doi polițiști au fost cercetați disciplinar fără motiv și au fost mutați fără nicio bază legală, pentru că ar fi refuzat să se alăture grupului infracțional. Conform News.ro, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: Dogaru Florin Constantin, șeful IPJ Alba, dar și Toma Dan, comisar șef la Secția 9 de Poliție Rurală Câmpeni.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită, participaţie improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiţiei, influenţarea declaraţiilor și mărturie mincinoasă. De asemenea, a fost trimis în judecată și subcomisarul de poliție Moșneag Ioan George pentru abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu.

Alte nume grele trimise în judecată sunt Ciucur Ilie Dan (ofițer IPJ Alba), Creț Alexandra Ioana (fost agent de poliție în cadrul IPJ Alba), acuzați de complacitate morală la ultraj, respectiv divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Alături de ”oamenii legii” vor ajunge în fața judecătorului și mai mulți oameni de afaceri, al căror nume nu a fost dat publicității.

ADVERTISEMENT

Se știe însă că aceștia sunt cel puțin trei, capi ai unor mari companii care se ocupă cu prelucrarea lemnului, și sunt bănuiți de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, cumpărare de influenţă (2 fapte), divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată și dare de mită și furt de arbori, printre altele.

Scandal monstru la IPJ Alba, un șef al Poliției e acuzat de corupție

”În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpaţii poliţişti, menţionaţi mai sus, ar fi ”protejat” interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos).

ADVERTISEMENT

Prin aceea că şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce-i priveşte pe doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operaţiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliţie desfăşurată, cu cea a oamenilor de afaceri”, au transmis reprezentanții DNA într-un comunicat de presă.

De asemenea, procurorii DNA vor să vadă cum au fost hărțuiți doi polițiști care au refuzat să colaboreze cu infractorii. În acest sens, bărbații au fost presați să își schimbe locul de muncă, în timp ce oamenilor de afaceri li se transmitea care este programul de lucru al agenților, pentru a nu ”avea probleme”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, angajații IPJ au fost cercetați disciplinar fără sens și sancționați abuziv cu ”cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condiţiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menţionată anterior era acelaşi cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluţionării cercetării prealabile, soluţia clasării constatând că faptele reţinute în sarcina agentului nu există”. Mai mult, se pare că agenții ”problematici” au fost filați și pozați inclusiv acasă, în speranța că s-ar putea obține informații care să-i compromită și să fie folosite în scopul șantajului.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii...
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii suporterilor
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat,...
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat, mi-a pus viața în pericol
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
Cine e milionarul român care a povestit cu ochii în lacrimi despre cum...
Cine e milionarul român care a povestit cu ochii în lacrimi despre cum a fost trădat de amantă. Nu i-a venit să creadă când a aflat
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!