News

Cutremur major în Oceanul Pacific! Alertă de tsunami pentru Indonezia

Autor: Alexandru Năstase | 07.07.2019 | 19:41
După cutremur a fost emisă o alertă de tsunami. Sursa foto - facebook

Un cutremur major a avut loc în Oceanul Pacific, mai exact în Marea Molucelor! Aceasta este localizată între continentele australian şi asiatic şi se întinde între insulele Sulawesi (Celebes) la vest, Sula la sud și Halmahera la est. La extremitatea sa estică, se află alte insule din grupul nordic al arhipelagului Moluce. Ele sunt parte integrantă a statului indonezian de care aparțin și insulele sudice ale arhipelagului, în ciuda eforturilor intense depuse pentru câștigarea independenței.

Cutremur major în Oceanul Pacific!

Cutremurul a fost înregistrat la 6,9 grade pe scara Richter. Mai mult de atât acesta a avut parte și de câteva replici destul de solide. Astfel, la nici 20 de minute distanță a avut loc în aceeași zonă un alt seism de 4,9 grade. Mișcările tectonice au continuat și după alte zece minute a fost un alt cutremur, de data aceasta de 4.0 grade. După alt sfert de oră a urmat un al patrulea cutremur, cotat, din nou, la 4,9 grade pe scara Richter.

Imediat autoritățile din Indonezia au lansat un apel către locuitori și au emis o alertă de tsunami. Nu este pentru prima oară când în zonă au loc seisme puternice. Astfel, vă readucem aminte că pe  24 iunie, în Indonezia, la 200 de kilometri adâncime în Marea Banda, s-a produs un cutremur de 7,3 grade. Acesta a lovit la aproximativ 463 de kilometri nord-est de capitala Timorului de Est, Dili, fiind resimțit totodată și la 321 de kilometri sud de Ambon, dar și pe teritoriul Australiei.

Cutremur major în Oceanul Pacific! Cutremur
Nu este singurul cutremur puternic care a avut loc în zonă. Sursa foto – facebook

Există posibilitatea unui seism puternic în România?

De remarcat că seismele s-au înmulțit  în ultima vreme și pe teritoriul României, astfel că mai toată lumea se întreabă dacă există posibilitatea ca țara noastră să aibă parte de un nou cutremur devastator. Chiar dacă nu au reușit să afle răspunsul exact, specialiștii vin totuși cu precizări importante. „Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti.

Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a declarat Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!