News

Cutremur major în Peninsula Alaska. A avut o magnitudine de 6, 8 pe scara Richter

Peninsula Alaska a fost lovită luni de un cutremur cu magnitudine mare: 6,8 pe scara Richter.
11.10.2021 | 16:36
Cutremur major in Peninsula Alaska A avut o magnitudine de 6 8 pe scara Richter
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Seismul a produs o adâncime de 51 de kilometri și s-a manifestat în jurul orei locale 9:00 dimineața.

Mulți s-au temut că va urma un tsunami după cutremurul cu magnitudine mare. Însă, experții sistemului de avertizare pentru tsunami din Statele Unite ale Americii au transmis că nu va fi posibil și, drept urmare, nu au transmis nici o avertizare în acest sens.

ADVERTISEMENT

Cutremurul nu a produs victime și nici pagube materiale

De asemenea, nu a fost raportat niciun rănit sau pagube materiale. De altfel, EMSC a comunicat faptul că seismul a fost, de fapt, o  replică a cutremurului de 8.2 pe scara Richter, din 28 iulie.

Acesta care a avut loc inițial a fost cel mai puternic resimțit în SUA și este cel mai mare de după cel din 1965, de 8,7 pe Richter și care a izbucnit în vestul Insulelor Aleutine, scrie DailyMail.

ADVERTISEMENT

Seismul a fost o replică a unui alt cutremur din 28 iulie

Tot referitor la cutremurul din 28 iulie, atunci au fost activate sirenele de avertizare de tsunami. Ele s-au emis pe Kodiak, o insulă cu o populație de aproximativ 6.000 de oameni, de-a lungul coastei Alaska.

Locuitorilor care locuiau aproape de nivelul mării li s-a spus să evacueze zona și să se îndrepte pe un loc mai înalt, unde să nu fie cuprinși de ape.

ADVERTISEMENT

”Bucătăria a  început să tremure, pur și simplu nu s-a oprit. A continuat ceva timp și au existat și câteva replici.

Frigiderul s-a golit pe toată podeaua”, a spus Patrick Mayer, superintendentul școlilor pentru Aleutians East Borough din Sand Point pentru postul Anchorage Daily News, în luna iulie.

ADVERTISEMENT

”Suntem obișnuiți cu asta. Este destul de normal ca această zonă să producă cutremure de acest gen și, atunci când sirenele de tsunami se emit, nu este ceva cu care te-ai obișnuit vreodată, fac și ele parte din comunitate”, a declarat și Barker, un alt martor al seismului din iulie.

Astfel, coasta Kodiak, a fost lovită în iulie și de valuri mici de tsunami. Din fericire, nu s-au produs victime.

”Acesta este cel mai mare cutremur care a avut loc în regiunea Alaska din 1965” a spus și Michael West, seismolog de stat în Alaska Earthquake Center, pentru Alaska Public Media.

ADVERTISEMENT
Tags: