News

Cutremur neobișnuit în România, duminică dimineață. În ce zonă a fost și ce magnitudine a avut

06.09.2020 | 09:34
Cutremur neobisnuit in Romania duminica dimineata In ce zona a fost si ce magnitudine a avut
ADVERTISEMENT

Un cutremur destul de neobișnuit s-a produs în România, duminică dimineață. Seismul a fost raportat în zona Bucovinei, mai exact în județul Suceava.

Datele legate de acest eveniment au fost confirmate la scurt timp și de Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT

Informațiile INSP mai anunță că acest cutremur a avut magnitudinea 3 pe Richter și a avut loc la ora 03.53. Adâncimea la care s-a produs cutremurul a fost de trei kilometri.

Cutremur în România, produs dimineață

Zona Bucovinei a fost zguduită de un nou cutremur de mică intensitate. După cel înregistrat miercuri, 2 septembrie, care a avut 2.8 pe Richter, un altul ceva mai intens s-a produs sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Conform INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 93km SV de Chernivtsi, 152km S de Ivano-Frankivsk, 154km NE de Cluj-Napoca, 171km NV de Bacau, 184km V de Iasi, 216km N de Sibiu, 218km N de Brasov, 219km S de Ternopil, 240km SV de Khmelnytskyi, 258km E de Oradea.

Spre deosebire de cel de azi, seismul de miercuri, care s-a produs la ora 23.28, a fost înregistrat la o adâncime de doar doi kilometri, epicentrul fiind unul destul de aproape.

ADVERTISEMENT

Luna august, una activă din punct de vedere seismic

În luna anterioară, România a raportat o serie importantă de seisme. Am avut, din datele oficiale, mai puțin de 27 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi în siguranță în cazul unui cutremur mai puternic, șeful DSU, Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

ADVERTISEMENT