News

Cutremur pe piața de asigurări. ASF a retras licența unuia dintre cei mai importanți brokeri

Un nou scandal cutremură piața de asigurări din România. Unul dintre cei mai importanți brokeri este obligat să își închidă afacerea.
20.05.2024 | 10:55
Cutremur pe piata de asigurari ASF a retras licenta unuia dintre cei mai importanti brokeri
ASF a retras licența unuia dintre cei mai importanți brokeri Sursa foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, după ce Iulian Valentin Gheorghiu, unul dintre asociați şi CEO-ul companiei, a fost arestat preventiv pentru infracţiuni de instigare la fraudă informatică în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

ASF invocă nereguli greve în activitatea brokerului

Noua conducere a ASF a decis să nu mai păstreze compania pe piață pe motiv că au fost descoperite opt nereguli de activitate şi probleme procedurale de înlocuire a directorului executiv.

ADVERTISEMENT

Conform legislației din România, neregulile invocate de ASF puteau să atragă o suspendare temporară a activității firmei care are un istoric destul de mare pe piața de asigurări de la noi, notează Profit.ro.

Cu toate acestea, ASF a preferat să retragă direct autorizația de funcționare a brokerului care, în 2023, a câștigat o licitație pentru Armată pe trei ani, iar la începutul acestui an a câştigat, din postura de unic ofertant, poliţele de viaţă pentru militarii din cadrul Forţelor Navale, care sunt valabile până la data 27 octombrie 2025.

ADVERTISEMENT

În luna februarie a acestui an, autoritățile au dispus urmărirea penală a lui Iulian Valentin Gheorghiu, unul dintre asociaţi şi conducătorul executiv al FAST Broker, pentru infracţiuni de instigare la fraudă informatică în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Oamenii legii îl acuzau la momentul repectiv pe CEO-ul FAST Broker că şi-ar fi pus angajaţii să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparţin ISU Bucureşti-Ilfov.

ADVERTISEMENT

Ulterior, acesta a fost arestat preventiv, iar ASF a realizat un control inopinant la sediul firmei, unde susține că a constatat opt fapte contravenţionale, printre care “lipsa asigurării continuităţii administrării şi conducerii activităţii brokerului”.

“În perioada supusă verificării (01.12.2023 -05.03.2024) nu au fost emise/semnate hotărâri ale asociaţilor şi nici nu au fost comunicate ASF documente cu privire la desemnarea/propunerea unei alte persoane care să preia/îndeplinească atribuţiile de administrator şi conducător executiv”, au argumentat reprezentanții ASF în decizia de retragere a autorizaţiei.

ADVERTISEMENT

FAST Brokers, amendată cu 21.800 de lei

Mai mult, ASF a invocat și ameda în valoare de 21.800 de lei pe care i-a aplicat-o în ultimii trei ani companiei de brokeraj din cauza conduitei inadecvate pe care a manifestat-o în timp.

”Având în vedere că legea prevede sancţionarea cu interzicerea temporară a desfăşurării activităţii simultan cu amendă, aplicarea unei astfel de măsuri ar fi insuficientă din perspectiva protecţiei asiguraţilor, dată fiind gravitatea faptelor constatate coroborate cu existenţa unei conduite inadecvate care face incompatibilă menţinerea în piaţa de asigurări a distribuitorului.

Faţă de motivele de fapt şi de drept arătate, în scopul apărării drepturilor asiguraţilor şi al promovării stabilităţii activităţii de asigurare în România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei de brokeraj FAST BROKERS – BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE – S.R.L”, se arată în documentele ASF.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României