News

Cutremur pe pieţele financiare. Începe o nouă criză economică?

Bursele de pe pieţele emergente au scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, iar monedele ţărilor respective s-au depreciat pentru a şaptea zi consecutiv, deoarece temerile...
11.01.2016 | 21:21
Cutremur pe pietele financiare Incepe o noua criza economica
ADVERTISEMENT

Bursele de pe pieţele emergente au scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, iar monedele ţărilor respective s-au depreciat pentru a şaptea zi consecutiv, deoarece temerile privind perspectivele de creştere ale Chinei au determinat investitorii să renunţe la activele mai riscante, transmite Agerpres.

Indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 5,33%, la 3.016,70 puncte, în urma deprecierii monedei chineze şi a temerilor privind perspectivele de creştere ale celei de-a doua economii mondiale. Şi bursele din Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan, Indonezia, Malayezia, Filipine, Hong Kong înregistrau luni scăderi semnificative.

ADVERTISEMENT

Temerile privind evoluţia economiei ruse în acest an au provocat un declin de aproape 3% al indicelui Micex din Rusia, aproape de cel mai scăzut nivel din octombrie 2015.

Titlurile celui mai mare grup bancar rus, Sberbank, şi ale companiei energetice Gazprom înregistrau un declin de 3% şi, respectiv, 2,8%.

ADVERTISEMENT

Datele publicate în acest weekend arată că preţurile producţiei industriale în China au scăzut pentru a 46-a lună consecutiv, alimentând speculaţiile privind extinderii încetinirii creşterii economice.

‘Datele dezamăgitoare din China au creat şi mai multe incertitudini şi au sporit aversiunea faţă de risc pe pieţele bursiere şi valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulţi investitori au dubii că pieţele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ţinând cont de volatilitatea pieţelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine şi să-ţi păstrezi lichidităţile’, a afirmat analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.

ADVERTISEMENT

Un indice privind ratele de schimb ale monedelor statelor emergente a ajuns luni la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în timp ce wonul sud-coreean a atins cel mai redus nivel din iulie 2010.

Cele mai semnificative deprecieri s-au înregistrat în rândul monedelor din Africa de Sud, Rusia, Malayezia şi Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.realitatea.net