Fotbal international

Adio Europa League pentru România! FCSB, U Craiova sau CFR Cluj vor merge în UEFA Europa Conference League în loc de UEL

25.09.2019 | 00:32
Adio Europa League pentru România. Nu vom mai avea echipă în a doua competiţie a continetului din 2021

Aşa cum FANATIK anunţa în aprilie 2019, UEFA a comunicat marţi, 24 septembrie, că va înfiinţa o nouă competiţie: UEFA Europa Conference League. Mai exact, competiţia va începe din sezonul 2021-2022, iar meciurile se vor disputa joia, de la orele 19:45 şi 22:00. România va avea trei reprezentante în UEFA Europa Conference League şi niciuna în Europa League.


ŞTIREA INIŢIALĂ: 11 aprilie

UEFA înalță garduri, sapă tranșee. Echipele noastre vor juca numai în Europa League 2, un fel de Cupa Intertoto. La finalul anului trecut, odată cu şedinţa Comitetului Executiv al UEFA de la Dublin, forul european a anunţat înfiinţarea, începând cu sezonul 2021-2022, a celei de-a treia competiţii europene intercluburi, după Champions League şi Europa League, întrecere denumită provizoriu Europa League 2, iar vestea nu putea fi decât îmbucurătoare pentru fotbalul românesc. Echipe precum Sepsi, calificată în premieră în play-off-ul din Casa Pariurilor Liga 1, probabil că se gândeau deja că au o şansă în plus la o participare europeană. Iar declaraţia şefului UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, susţinea visele europene ale echipelor mici: “Mai multe meciuri, mai multe echipe, mai multe ţări reprezentate în grupele unei competiţii europene”. Socoteala de la… Dublin nu e la fel cu cea de la Bucureşti, însă. FANATIK a intrat în posesia documentelor oficiale ale noii competiţii, iar realitatea este una dură şi deloc încurajatoare pentru echipele româneşti!

Adio, Europa League pentru cluburile din Casa Pariurilor Liga 1! România pierde calificarea din cauza coeficientului

Conform tabelului realizat de UEFA ca şi „Access list”, România, ce coboară în 2021 pe locul 32(!!!) în clasamentul coeficienţilor, va spune „Adio” celei de-a doua competiţii, Europa League, odată cu introducerea Europa League 2, iar asta nu înseamnă pentru echipele româneşti decât bani mai puţini, meciuri mai puţin interesante în Europa, interes în scădere al fanilor.

Practic, Europa League 2 va fi un surogat pentru ceea ce Cupa Intertoto a fost în urmă cu mulţi ani şi nicidecum o Cupa Cupelor, cum ne-am fi aşteptat. Şi asta pentru că din campionatele puternice va intra în competiţa Liga Europa 2 câte o singură echipă în parte şi aceea clasată pe locul 7 în fiecare dintre competiţiile naţionale din Anglia, Germania, Italia şi Spania, în condiţiile în care câştigătoarea Cupei din cele 4 ţări va fi una din ocupatele locurilor 1-6. Câştigătoarea Cupei României şi locurile 2 şi 3 din Casa Pariurilor Liga 1 vor coborî în grup din Europa League în Europa League 2, în timp restul echipelor cunoscute sau ţările cu coeficient în top 15, din care România nu face parte, vor rămâne în Liga Europa!

Adio, Europa League pentru cluburile din Liga 1 Betano
Adio, Europa League pentru cluburile din Casa Pariurilor Liga 1

Cel mai tare meci din Europa League 2 ar fi cu… “LaBa” Burnley

Să facem un exerciţiu de imaginaţie, folosindu-ne de datele sezonului precedent. Dacă Europa League 2 ar fi început astă toamnă, conform formatului decis de UEFA, cele mai puternice echipe din Europa League 2 cu care FCSB, Universitatea Craiova şi Viitorul s-ar fi putut întâlni, şi asta numai în faza play-offului competiţiei, adică după 2 tururi preliminare, ar fi fost Atalanta (Italia), Stuttgart (Germania), Burnley (Anglia) sau Sevilla (Spania). Exceptând Craiova, unde vin 15-20 de mii de fani şi la un meci cu Chiajna, vă închipuiţi câţi oameni ar spune prezent pe „Arena Naţională” la un joc FCSB – Burnley? Ţinând cont că la un derby de titlu cu CFR sau Craiova, FCSB nu strânge mai mult de 10.000 de spectatori, iar singurul punct de atracţie al meciului pentru suporteri ar fi fost numele sponsorului englezilor… Despre care până şi „The Sun” a titrat: “Să nu mergeţi niciodată în România cu LaBa pe piept!”, LaBa fiind numele sponsorului. Iar Burnley, care acum se zbate să scape de retrogradare în Premier League, reprezintă maximul din această nouă competiţie!

Sigur că, în lipsa echipelor importante europene – şi nu ne referim aici la cele din Champions League! – formaţiile româneşti vor avea mai multe şanse de a merge în grupe şi chiar în fazele superioare ale noii competiţii! Dar şi reţeta financiară va fi pe măsură, adică mult mai mică decât în Europa League, care oricum reprezenta doar o feliuţă din marele tort financiar oferit echipelor ce se califică în cupele europene, grosul fiind absorbit de formaţiile ce joacă în Champions League. Vis de neatins acum de echipele noastre…

România coboară în 2021 pe locul 32, ocupat acum de Liechtenstein!

Cum am ajuns aici? De ce pierdem locurile din Europa League? Totul, exclusiv din vina noastră! De la acel sfert de finală UEFAntastic din 2006 dintre Steaua şi Rapid, care ne-a propulsat în topul coeficienţilor până la a avea două echipe calificate direct în grupele Champions League (ce timpuri!), România a luat-o, an de an, la vale, singura formație ce a reuşit să facă puncte fiind fosta Steaua, actuala FCSB. Atât de mult am pierdut viteză în cursa cu celelalte ţări încât, peste 2 ani, când se va da startul în Europa League 2, vom resimţi efectul „Dudelange” şi vom coborî pe locul 32 în clasamentul coeficienţilor, poziţie pe care este acum Liechtenstein, singura ţară din Europa fără campionat intern şi fără echipă în Champions League! Unica reprezentantă în cupele europene a micuţului stat e dată de câştigătoarea Cupei Liechtensteinului, care a jucat în preliminariile Europa League din acest sezon!

Singura şansă a României să crească în clasamentul coeficienţilor pentru prima ediţie a Europa League 2 este parcursul echipelor româneşti în cupele europene din această toamnă. Punctele acumulate în sezonul următor se vor aduna la zestrea ultimilor 4 ani pentru a completa lista de acces finală. Cert este că pentru a avea în 2021 o echipă în Europa League, două în preliminariile Champions League şi alte 2 în Europa League 2, România trebuie să urce până pe locul 15, poziţie pe care se află acum Cipru, cu puncte acumulate dublu faţă de noi: 21,625 vs 10.825. Ecart ce pare imposibil de recuperat, dacă nu vom reuşi în toamnă să ne calificăm măcar cu o echipă în grupele cupelor europene.

Adio, Europa League pentru cluburile din Liga 1 Betano. Echipele româneşti, interzise în a doua competiţie continentală
Adio, Europa League pentru cluburile din Casa Pariurilor Liga 1. Echipele româneşti, interzise în a doua competiţie continentală

Cum arată Europa League în prezent: 48 echipe în grupe

Europa League este în acest moment a doua competiţie ca importanţă de pe continent, fiind văzută ca o a doua şansă pentru echipele care sunt eliminate în preliminariile Ligii Campionilor. La startul competiţiei, 158 de echipe din campionatele europene sunt calificate în tururile preliminare, 17 dintre acestea mergând direct în faza grupelor. Din turul doi al calificărilor şi până în play-off-ul competiţiei, preliminariile sunt împărţite pe două rute, a echipelor campioane şi a celor non-campioane, o parte dintre aceste formaţii coborând din Liga Campionilor.

În faza grupelor, cele 48 de echipe sunt împărţite în 12 grupe. Primele două formaţii clasate se califică în 16-imile Europa League, unde ajung şi cele opt cluburi care se clasează pe locul trei în grupele Ligii Campionilor. Meciurile din 16-imi şi până în semifinale, inclusiv, se joacă tur-retur, finala fiind organizată pe teren neutru.

Cum va arăta Europa League din sezonul 2021-2022: 32 de echipe în grupe

După apariţia Europa League 2, UEFA urmând să anunţe numele pe care îl va purta a treia competiţie europeană, Europa League va trece la un model de grupe similar cu cel din Liga Campionilor. Mai exact, 32 de echipe vor fi împărţite în 8 grupe a câte 4 formaţii. Dacă în prezent sunt 3 tururi preliminare plus play-off, din sezonul 2021-2022, formaţiile calificate în Europa League vor fi nevoite să treacă de un tur preliminar şi de play-off înainte de accederea în faza grupelor. Pierzătoarele din play-off merg direct în grupele Europa League 2.

În sezonul 2021-2022, în faza grupelor vor fi calificate automat 11 echipe, iar din stagiunea următoarea va fi inclusă automat şi câştigătoarea Europa League 2. În faza optimilor de finală se vor califica automat echipele câştigătoare de grupă. Noutatea vine după faza grupelor, acolo unde locurile 2 din grupele Europa League vor juca baraj cu formaţiile care au terminat pe locurile 3 în grupele Ligii Campionilor, învingătoarele urmând să fie calificate în optimile de finală ale Europa League, alături de celelalte 8 câştigătoare de grupe.

Cum va arăta Europa League 2 timp de 3 ani, între 2021 și 2024

Nou înfiinţata Europa League 2 va avea 3 tururi preliminare şi un playoff de calificare în faza grupelor, acolo unde nicio formaţie nu are garantată participarea automată la început de sezon. În play-off participă echipele calificate din turul 3 preliminar, locurile 7 (presupunând că locurile 1-6 oferă şi câştigătoarea Cupei din ţara respectivă) din primele 4 ţări din topul coeficienţilor – Spania, Anglia, Italia, Germania, locul 6 din ţara de pe poziţia a 5-a la coeficienţi – Franţa, plus 8 formaţii eliminate în turul 3 preliminar al Europa League.

Calificatele merg în 8 grupe a câte 4 echipe, cu meciuri tur – retur, la fel ca în Europa League. În faza optimilor de finală se vor califica automat echipele câştigătoare de grupă. Noutatea vine după faza grupelor, acolo unde locurile 2 din grupele Europa League 2 vor juca baraj cu formaţiile care au terminat pe locurile 3 în grupele Europa League, învingătoarele urmând să fie calificate în optimile de finală ale Europa League, alături de celelalte 8 câştigătoare de grupe.

UEFA umple campioana de bani! Europa League 2 nu contează financiar

Din cauză căderii abrupte în clasamentul coeficienţilor, dată de lipsa de rezultate din ultimii ani, echipele româneşti vor începe, de acum, cursa europeană de la cel mai de jos nivel: turul 1 preliminar.

În toamnă, doar câştigătoarea Cupei României va mai evolua din turul 2 preliminar. În rest, campioana, în Liga Campionilor şi celelalte două echipe calificate în Europa League – până în 2021 – şi apoi în Europa League 2, vor lua startul în competiţii încă de la începutul lunii iulie, urmând a se bate pentru calificarea în turul 2 preliminar cu formaţii din ţări precum Irlanda de Nord, Malta, Islanda, Estonia, Liechtenstein, Kazakhstan, Azerbaidjan sau Armenia. Din 2020 însă, inclusiv câştigătoarea Cupei României va evolua din turul 1 preliminar al Europa League, acesta fiind ultimul an în care România va mai avea echipă calificată în această competiţie, toate formaţiile româneşti, cu excepţia campioanei, urmând a evolua din 2021 în Europa League 2!

Adio, Europa League pentru cluburile din Liga 1 Betano. Echipele româneşti, interzise în a doua competiţie continentală
Adio, Europa League pentru cluburile din Casa Pariurilor Liga 1. Echipele româneşti, interzise în a doua competiţie continentală

Sezonul 2018/2019

Locul 17 coeficienţi

  • CFR Cluj (campioană) – turul 2 preliminar Champions League;
  • Universitatea Craiova (câştigătoarea Cupei României) – turul 3 preliminar Europa League;
  • FCSB (locul 2) – turul 2 preliminar Europa League;
  • Viitorul (locul 4, pe 3 a terminat U Craiova) – turul 1 preliminar Europa League.

Sezonul 2019/2020

Locul 20 coeficienţi

  • Campioana – turul 1 preliminar Champions League;
  • Câştigătoarea Cupei României – turul 2 preliminar Europa League;
  • Locurile 2 şi 3 – turul 1 preliminar Europa League.

Sezonul 2020/2021

Locul 29 coeficienţi

  • Campioana – turul 1 preliminar Champions League;
  • Câştigătoarea Cupei României, locurile 2 şi 3 – turul 1 preliminar Europa League.

Sezonul 2021/2022

Locul 32 coeficienţi

  • Campioana – turul 1 preliminar Champions League;
  • Fără echipă în Europa League;
  • Câştigătoarea Cupei României, locurile 2 şi 3 – turul 1 preliminar Europa League 2.

Unde va evolua campioana României, după eliminarea din Champions League

Cum vom mai ajunge să avem echipă în Europa League din 2021 încolo? Simplu: având echipa campioană eliminată din Champions League J! Odată cu anunţarea înfiinţării Europa League 2, UEFA a refăcut şi traseul echipelor eliminate din Champions League. Astfel, echipa campioană a României, dacă va fi eliminată înainte de faza grupelor Ligii Campionilor, va evolua fie în Europa League, fie în Europa League 2, după cum urmează:

  • Eliminată în turul 1 preliminar al UCL: merge în turul 2 preliminar al Europa League 2 (până în 2021 merge în turul 2 preliminar al Europa League);
  • Eliminată în turul 2 preliminar al UCL: merge în turul 3 preliminar al Europa League;
  • Eliminată în turul 3 preliminar al UCL: merge în play-off-ul Europa League;
  • Eliminată în play-off-ul UCL: merge în grupele Europa League;

Consecinţa Europa League 2: bani mai puţini din cupele europene

Spunând „Adio” competiţiei Europa League, România va spune „Pa” şi banilor din această competiţie, care oricum erau puţini dacă nu te calificai în grupe, dar şi acolo la fel de puţini în comparaţie cu sumele încasate în grupele Champions League.

Sigur, vor exista bonificaţii şi pentru echipele din Europa League 2. Deşi sumele nu au fost anunţate oficial, premiile financiare vor fi mult mai mici decât cele din Europa League. Şi vor aduce o gaură importantă în bugetele unor echipe precum Astra sau Viitorul, care nu obţin oricum o reţetă financiară considerabilă din jocurile disputate pe teren propriu în tururile preliminare din Europa şi care cheltuie mai mult decât încasează în aceste meciuri, luând în calcul spectatorii şi drepturile TV pentru jocurile disputate.

CFR Cluj, umilită de Dudelange, dar cu 1 milion euro primit de la UEFA

Cu o evoluţie ruşinoasă a unora, cum a fost CFR cu Dudelange, cu neputinţă şi ghinion pentru alţii, cum au fost FCSB cu Rapid Viena, U Craiova cu RB Leipzig sau Viitorul cu Vitesse, România a bifat în 2018 un an fără echipe în grupele cupelor europene. Ce bani au încasat acestea însă de la UEFA? Chiar şi eliminată de Malmö în UCL şi umilită de Dudelange în Europa League, CFR Cluj a luat potul cel mare faţă de restul competitoarelor din Liga 1, încasând aproape 1 milion de euro!

  • CFR Cluj – turul 2 în UCL: 380.000 de euro + 260.000 de euro bonus necalificare grupe;
  • CFR Cluj – play-off Europa League: 300.000 de euro;
  • FCSB – play-off Europa League: 300.000 de euro;
  • U Craiova – turul 3 preliminar Europa League: 280.000 de euro;
  • Viitorul – turul 2 preliminar Europa League: 260.000 de euro.
Adio, Europa League pentru cluburile din Liga 1 Betano. Echipele româneşti, interzise în a doua competiţie continentală
Adio, Europa League pentru cluburile din Casa Pariurilor Liga 1. Echipele româneşti, interzise în a doua competiţie continentală

La aceste sume se adaugă şi un minimum de 71.430 euro pentru fiecare echipă, în funcţie de coeficientul personal al acesteia în ultimii 10 ani.

Titlul în Casa Pariurilor Liga 1, unica miză adevărată pentru cupele europene din 2021 încolo

În acest context, al schimbărilor, este evident că miza cea mare, mai mult decât până acum, va fi reprezentată de titlul de campioană în Casa Pariurilor Liga 1. Pentru că simpla participare în Champions League, fie şi-n tururile preliminare, îţi oferă o bonificaţie importantă şi mult peste ceea ce poţi încasa din Europa League 2, acolo unde vor merge celelalte echipe româneşti şi unde premiile vor fi şi mai mici decât cele încasate în acest an de formaţiile româneşti în Europa League.

Campioana va avea bonusuri mărite în tururile preliminare ale Ligii Campionilor şi şanse reale să atingă play-off-ul, bătându-se de la egal la egal cu echipe din ţări care nu au formaţii calificate direct în grupele UCL! Aşa cum a fost CFR Cluj cu Malmö! Dar şi şansa de a merge în Europa League de una singură, în caz de eliminare, ceea ce înseamnă pe lângă bonificaţii superioare echipelor din Europa League 2, că va putea încasa de una singură felia importantă de marketpool, banii plătiţi de UEFA pentru drepturile TV, dacă va reuşi să atingă faza grupelor Europa League! Ceea ce înseamnă o sumă cu 6 zerouri! Adică o stabilitate financiară într-un fotbal insolvent cum este cel românesc. Şi, implicit, un ecart şi mai mare financiar faţă de restul competitioarelor din Liga 1 pentru sezoanele următoare.

Ce bonificaţii oferă UEFA în Liga Campionilor:

  • 5 milioane de euro pentru echipele care ajung în play-off (plus calificarea în grupele Europa League);
  • 15,25 milioane de euro pentru calificarea în grupe;
  • 900.000 de euro pentru fiecare punct obţinut în grupe;
  • bonus de minimum 1.108.000 de euro în funcţie de coeficientul personal al echipei în ultimii 10 ani, valabil doar pentru echipele calificate în grupe.

Ce bonificaţii oferă UEFA în Europa League:

  • 2,92 milioane de euro pentru calificarea în grupe;
  • 190.000 de euro pentru fiecare punct obţinut în grupe;
  • bonus de minimum 71.430 euro în funcţie de coeficientul personal al echipei în ultimii 10 ani.

“Ne așteaptă vremuri grele. Trebuie să fin foarte atenți, să pregătim campania europeană foarte bine, toate țările așa zise mici în fotbal au făcut progrese, suntem obligați să trecem de primele tururi, trebuie să ajungem bine, să nu dormim” – Gică Hagi

“Noi suntem pregătiți să lucrăm pe toate planurile pentru ca fotbalul să rămână sportul numărul unu. Forul continental va lucra mână în mână cu Asociația Europeană a Cluburilor pentru viitorul competițiilor intercluburi și pentru ca acesta să rămână deschis tuturor” – Aleksander Ceferin, președinte UEFA

  • 4 echipe românești merg la toamnă în cupele europene: campioana în preliminariile Ligii Campionilor, locurile 2, 3 și câștigătoarea Cupei în preliminariile Ligii Europa
  • 29 este locul actual al României în clasamentul coeficienților UEFA, cu 15,950 de puncte
  • 8 milioane de euro are garantate campioana României dacă ajunge în play-off-ul Champions League