News

Cutremur cu magnitudine peste 5 raportat în Haiti. Locuitorii au ieșit pe străzi

Haiti, stat confruntat în luna august a anului trecut cu un seism care a lăsat în urmă peste 2.000 de morți, a fost lovit de un nou cutremur. Mișcarea telurică din prezent a avut peste 5 magnitudine.
24.01.2022 | 17:36
Cutremur cu magnitudine peste 5 raportat in Haiti Locuitorii au iesit pe strazi
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 5.6, revizuită ulterior la 5.3, s-a produs luni după-amiază în Haiti, a anunţat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC), citat de presa internațională.

Din primele informații, nu s-au raportat victime sau pagube materiale, însă locuitorii din zonă au fost panicați de seism.

ADVERTISEMENT

Cutremur important raportat luni după-amiază în Haiti. Magnitudinea a fost de peste 5

În urma cutremurului de luni, care s-a produs în sudul statului din țara insulară situată în America Centrală, a fost panică pe străzi.

Străzile din Les Cayes au fost pline de cetățeni. Aceștia au fost speriați de faptul că un alt seism puternic ar putea lovi regiunea. Reamintim că, în urmă cu doar 6 luni, un seism major a avut loc în aceeași zonă.

ADVERTISEMENT

Epicentrul cutremurului din prezent a fost la 3 kilometri de Anse-a-Veau, în apropiere de oraşul Les Cayes, potrivit USGS.

Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a anunţat iniţial o magnitudine de 5.6, pe care a revizuit-o ulterior în scădere, la 5.3.

ADVERTISEMENT

Un martor din Capitala Port-au-Prince consultat de Reuters a declarat că seismul a fost scurt dar puternic şi a fost resimţit în capitală.

”Este o panică generală în Les Cayes”, a declarat pentru Reuters un martor din acest oraş, adăugând că ”’toţi elevii din școli au ieşit pe străzi”.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oferite de șeful Protecţiei Civile din Haiti, Jerry Chandler, nu au fost raportate daune. Acesta a mai preciat că sunt în desfăşurare operaţiuni pentru evaluarea efectelor seismului.

Peste 2.000 de morți în Haiti, în urma cutremurului din august 2021

În august anul trecut, un cutremur puternic de 7.2 magnitudine a ucis circa 2.200 de oameni în Haiti.

Pe lângă numărul uriaș de morți, seismul din vară a rănit aproape 10.000 de oameni, iar mulți au fost dați dispăruți, fiind blocați sub dărâmături.

La acea dată, ONU a anunțat că a alocat 8 milioane de dolari din fonduri de urgență pentru a furniza ajutoare pentru sinistrați.

De asemenea, mai multe țări din America Latină – Venezuela, Chile, Mexico, Panama, Columbia și Republica Dominicană au trimis alimente, medicamente și alte provizii. SUA au trimis, de asemenea, provizii și echipe de ajutor și căutare.

ADVERTISEMENT
Tags: