News

Cutremur neobişnuit în România! Ce magnitudine a avut

23.10.2020 | 14:03
Cutremur neobisnuit in Romania Ce magnitudine a avut
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs vineri, după amiază în Brăila, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Mai exact, acesta a fost detectat la ora 13:13, la o adâncime de 14 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 51km SV de Brăila, 70km SV de Galați, 117km E de Ploiești, 124km NV de Constanța, 124km NE de București, 167km SE de Brașov, 172km NE de Ruse, 185km S de Bacău, 195km N de Varna, 208km E de Pitești

ADVERTISEMENT

De asemenea, noaptea trecută s-a produs un seism cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea. Acesta a fost detectat la ora 23:21, la o adâncime de 140 kilometri.

Cutremur de 2,9 pe scara Richter în Brăila

În ziua de 23 Octombrie 2020, la ora 13:13:35 (ora locală a României), s-a produs în MUNTENIA, BRAILA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 14km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51km SV de Brăila, 70km SV de Galati, 117km E de Ploiești, 124km NV de Constanta, 124km NE de București, 167km SE de Brașov, 172km NE de Ruse, 185km S de Bacău, 195km N de Varna, 208km E de Pitești”, se arată în informarea transmisă de INFP.

Este pregătită România pentru un cutremur de proporțiile celui din 1977? Răspunsul lui Raed Arafat

Chiar dacă pandemia de coronavirus ne acaparează întreaga atenție în această perioadă, nu trebuie să scăpăm din vedere frecvența îngrijorătoare cu care cutremurele se produc pe teritoriul României, mai ales când ne gândim la dezastrul din 4 martie 1977.

ADVERTISEMENT

Chestionat pe marginea subiectului, Raed Arafat nu a exclus o astfel de posibilitate, însă a dat asigurări că autoritățile se pregătesc constant pentru a face față cu bine situației. Totodată, acesta i-a sfătuit pe români să își descarce aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare.

ADVERTISEMENT

Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare.

Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli.

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a explicat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT