News

Cutremur puternic în Bulgaria. Speriaţi, oamenii au ieşit în stradă

La mai puţin de 24 de ore de la cutremurul de la Arad, ţara vecină, Bulgaria, s-a cutremurat şi ea. Un seism de 4,8 s-a produs la Plovdiv.
07.06.2023 | 16:05
Cutremur puternic in Bulgaria Speriati oamenii au iesit in strada
Cutremur puternic în Bulgaria
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter a zguduit miercuri Bulgaria, raportează Centrul Seismologic European și BAS. Epicentrul s-a aflat în regiunea Plovdiv, la 15 km sud-est de oraşul Plovdiv și la 146 km de Sofia. Cutremurul s-a produs la ora 15:26, la o adâncime de 2 km.

Cutremurul a avut loc lângă Plovdiv

Presa bulgară a spus că seismul, urmat șase minute mai târziu de o replică de 2,1 pe scara Richter, a fost resimțit puternic la Plovdiv, oamenii speriaţi ieşind în stradă. Cutremurul a fost resimțit în multe părți ale Bulgariei, inclusiv în clădirile mai înalte ale capitalei Sofia.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Plovdiv care locuiesc în partea de est a orașului au resimţit mai puternic seismul, ei fiind cei care au ieşit în număr mai mare din case. De asemenea, a fost panică în partea de nord a orașului, la poalele dealurilor, unde sunt mai multe blocuri cu 18 etaje.

Oamenii din satul Krumovo, care se află în imediata vecinătate a epicentrului, au fost foarte speriaţi, a anunţat primarul Rumiana Samokovareva. Potrivit acesteia, au căzut coşuri de fum şi cărămizi de pe clădiri şi de la centrul comunitar.

ADVERTISEMENT

Epicentrul a fost localizat la 17 kilometri sud-est de Plovdiv. Epicentrul se află la nord de Asenovgrad, a precizat pentru postul naţional de radio Petar Kirilov, seismologul de serviciu la Academia Bulgară de Ştiinţe. Cutremurul a fost resimţit timp de aproximativ 15 secunde şi în capitala Sofia.

Școlile și angajații municipali au fost evacuați. „Nu există rapoarte privind cetățenii răniți sau pagube materiale. Au fost două cutremure. Al doilea a avut o magnitudine de 2,1 pe scara Richter”, a comentat comisarul Georgi Mandarakov. La scurt timp după ora 16, a fost înregistrată o altă replică, a cărei magnitudine a fost de 3,4 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

„Cutremurul s-a produs la o adâncime de 5 km. S-a simțit în toată țara. E posibil să fi fost afectate clădirile din apropierea epicentrului. Ne vom aștepta la cutremure secundare, dar mai slabe”, a explicat prof. seismolog Irena Alexandrova.

Pe teritoriul Bulgariei, cele mai periculoase zone seismice cu o posibilă magnitudine maximă de 7 sunt Kresne, Plovdiv, Sofia, Gornooryakhov și Șablen. Cutremurul de miercuri a fost apreciat ca fiind „puternic”, având o intensitate estimată la VI de centrul seismologic american USGS.

ADVERTISEMENT

Marți seară, a avut loc și în România, lângă Arad, un cutremur cu magitudinea de 5,3. Seismul a fost resimțit în Croația, Ungaria, România și Serbia. Conform specialiștilor de la INFP, seismul a avut loc la o adâncime de 10 km.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink