News

Cutremur puternic în Chile! Seismul a fost înregistrat cu o magnitudine de 6,6

29.09.2019 | 19:46
Cutremur puternic in Chile Seismul a fost inregistrat cu o magnitudine de 66

Un cutremur puternic a avut loc în Chile la o adâncime de numai 26 de kilometri. Seismul a fost măsurat cu o magnitudine de 6,6 pe scara Richter și s-a produs la 304 kilometri sud vest de Santiago, la 112 km de Talca și la numai 46 de km de Constitucion, un oraș cu 38 de mii de locuitori. Nu este pentru prima oară când această zonă trece printr-un seism puternic. La începutul lunii august, Chile a mai trecut printr-un cutremur de 6,8 grade.

Cutremur puternic în Chile!

Atunci autoritățile din Chile nu au raportat pagube, victime sau întreruperi ale serviciilor de bază. În plus, serviciul de informare al marine a ținut să liniștească locuitorii din Chile cărora le-a transmis că seismul nu prezintă risc de tsunami. Cutremurul s-a produs sub nivelul mării, dar la o adâncime mică. Vă reamintim că Chile se află situat pe „inelul de foc” din Pacific și de-a lungul anilor aici s-au produs foarte multe cutremure.

De altfel, în 2010 s-a înregistrat cu cutremur care a avut magnitudinea de 8.8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs în largul coastei sud-centrale și a declanşat la vremea respectivă un tsunami care a devastat oraşele de coastă. Cel mai puternic cutremur din lume s-a produs chiar în Chile pe 22 mai 1960. Un seism de 9.6 grade pe scara Richter a distrus apoape în totalitate orașul Valdivia. 6.000 de oameni au murit atunci.

Cutremur puternic în Chile! Cutremur
Nu este primul seism puternic din Chile. Sursa foto – facebook

Seismul a fost înregistrat cu o magnitudine de 6,6

Un alt seism care a creat panică mare a fost cel produs chiar în acest an, în luna iunie. Seismul s-a resimțit și în statul vecin, Argentina. Autoritățile au transmis imediat un comunicat de presă la scurt timp după zgâlțâirea pământului în care se spunea că există șanse mici de producere de tsunami, una dintre preocupările cetățenilor după ce astfel de seisme se produc în zona coastelor statului latinoamerican.

Cercul de foc este cea mai întinsă zonă ca activitate vulcanică și seismică. În Oceanul Pacficic se concentrează peste 60% din totalitatea vulcanilor activi de pe planetă. Două treimi din acest inel de foc se află în arcurile insulare din Pacificul de Vest, iar restul pe țărmurile pacifice ale Americilor (de la nord până la sud).

Tags: