News

Cutremur puternic în China. Cel puțin 3 morți și zeci de răniți raportați. Video

Un cutremur puternic a lovit China în primele ore ale zilei de joi, 16 septembrie. Seismul a provocat 3 morți, zeci de răniți și importante pagube materiale.
16.09.2021 | 07:33
Cutremur puternic in China Cel putin 3 morti si zeci de raniti raportati Video
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6 a avut loc la ora 4.33 (ora locală) în provincia chineză Sichuan, situată în sud-vestul statului asiatic.

Seismul a lăsat în urma sa cel puțin 3 morți și circa 60 de răniți, scrie presa locală.

Potrivit Centrului Rețelelor de Cutremure din China, mișcarea telurică a avut epicentrul la vest de Chongqing, a cărei zonă metropolitană are o populație de aproximativ 30 de milioane de locuitori. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 km.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 3 morți și zeci de răniți în China, în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea 6

Într-o primă fază, Institutul american pentru studii geologice (USGS) a anunțat că acest cutremur a avut magnitudinea 5,4. Ulterior, Centrul seismologic din China l-a plasat la magnitudinea 6,0.

Imediat după raportarea seismului, guvernul provincial, cu sediul central de ajutor pentru cutremure din Sichuan, a activat o alertă de intervenție de nivel II, a doua cea mai înaltă din sistemul de răspuns de urgență al cutremurului pe patru niveluri din China.

ADVERTISEMENT

În orașul Luzhou, aproape 3.000 de persoane au fost mobilizate pentru salvare. De asemenea, au fost amenajate corturi pentru evacuarea temporară a locuitorilor într-un sat al orașului Fuji din provincie, potrivit Xinhua.net.

Cele 3 decese au fost confirmate de Guvernul local, însă fără a se preciza unde sunt localizate sau a furniza mai multe detalii, a afirmat China Global Television Network (CGTN).

ADVERTISEMENT

”Este posibil ca daunele să fie importante şi catastrofa să fie pe arie extinsă”, a estimat USGS într-o evaluare preliminară.

Mai multe activități, suspendate în zonă din cauza cutremurului

În urma seismului de joi, mai multe clădiri și cabluri de telecomunicații au fost deteriorate. Pentru siguranța cetățenilor, stația de cale ferată de mare viteză Luzhou a fost închisă, potrivit autorităților feroviare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, toate minele de cărbune au primit ordin să oprească operațiunile subterane și să evacueze minerii. Zhang Zhiwei, șef adjunct al administrației seismelor din Sichuan, a declarat că cutremuru din această zi s-a resimțit puternic și în zona Muntelui Huaying.

O analiză a experților locali a concluzionat că un cutremur și mai grav este puțin probabil în zonă, dar pot apărea replici.

În aceeași zonă a provinciei Sichuan, dar în 2008, un cutremur violent cu magnitudinea de 7,9 a provocat aproape 90.000 de decese.

ADVERTISEMENT