News

Cutremur puternic în China. S-a zguduit serios pământul la primele ore ale zilei de duminică, 25 februarie

China a fost zguduită de un cutremur puternic produs în dimineața zilei de duminică, 25 februarie 2024, în regiunea Xinjiang din nord-vestul țării.
25.02.2024 | 12:04
Cutremur puternic in China Sa zguduit serios pamantul la primele ore ale zilei de duminica 25 februarie
Cutremur puternic în China / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul din China a avut loc la ora 6.15, ora României, iar intensitatea a fost una semnificativă. Mai exact, se vorbește de un seism de 5,8 grade pe scara intensității Richter.

Cutremur puternic în China

Dimineața zilei de duminică a fost una complicată pentru locuitorii regiunii Xinjiang din nord-vestul Chinei. Un seism semnificativ a avut loc în zona învecinată cu Kîrghîzstan. Conform Institutului Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut 5,8 grade.

ADVERTISEMENT

Cutremurul puternic care a avut loc în China s-a produs la o adâncime de 11,8 kilometri și a fost resimțit în toată regiunea. Zona Xinjiang este una care este frecvent zguduită de seisme semnificative. Un alt cutremur devastator, de exemplu, a avut loc acum o lună, tot acolo.

Pe 23 ianuarie 2024, seismul care a zguduit regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter. La acea vreme, trei persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost rănite. Atunci, cutremurul a fost localizat la o adâncime de 27 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Duminică, 25 februarie, cutremur în Bihor, în România

Ziua de astăzi, 25 februarie a fost marcată și de un cutremur în Bihor, în România. Conform datelor publicate de INFP, seismul a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter, la o adâncime de 4,2 kilometri. Seismul s-a produs la 38km SV de Zalau, 56km E de Oradea, 75km V de Cluj-Napoca, 92km S de Satu Mare, 97km NV de Turda, 99km SE de Debrecen.

Nu a fost singurul seism al zilei de până acum. Un altul a fost înregistrat și în Marea Egee. Magnitudinea lui a fost de 4,4 grade Richter și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Desigur, în niciunul dintre cutremurele înregistrate, până acum, în zona Crișanei sau în zona Mării Egee nu au fost declarate pagube sau victiume.

ADVERTISEMENT

Și ieri, 24 februarie a fost o zi destul de agitată când vine vorba de seisme. În România, în zona seismică Vrancea, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 2,3 grade Richter. De asemenea, a mai fost un seism în Muntenia, în zona Dâmbovița, cu o intensitate de 2,2 grade.

Spre seara zilei de 24 februarie, tot în zona seismică Vrancea a mai fost un cutremur. De această dată, ceva mai puternic. El a avut 3,4 grade Richter, la o adâncime de peste 137 de kilometri. Din fericire, intensitatea seismului a fost suficient de mică pentru a nu fi înregistrate pagube materiale.

ADVERTISEMENT

Tot sâmbătă, 24 februarie, spre seară, un cutremur puternic a avut loc și în Filipine. Magnitudinea înregistrată a fost de 5,4 grade Richter, iar adâncimea seismului a fost de 70 de kilometri.

ADVERTISEMENT