News

Cutremur puternic în Ecuador. Cel puțin 16 morți și aproape 400 de răniți în urma seismului Update

Cutremur puternic în Ecuador, în jurul orei locale 17:12, în data de 18 martie 2023, la mică distanță de Canton Balao, Ecuador.
19.03.2023 | 09:59
Cutremur puternic in Ecuador Cel putin 16 morti si aproape 400 de raniti in urma seismului Update
Cutremur în Ecuador
ADVERTISEMENT
19-03-2023
08:05

Cel puțin 16 persoane decedate în urma seismului

Autoritățile din Ecuador au precizat duminică că în urma seismului de ieri 14 persoane și-au pierdut viața iar alte 380 au fost rănite, majoritatea victimelor fiind în provincia El Oro, transmite CNN.

Autoritățile au mai precizat că cel puţin 44 de case au fost distruse, în timp ce alte 90 au fost avariate, și că circa 50 de unități de învățământ au fost avariate.

În provincia El Oro, cel puțin 11 persoane au murit. Cel puțin un alt deces a fost raportat în provincia Azuay, potrivit departamentului de comunicare al președintelui ecuadorian. Într-o declarație anterioară, autoritățile au precizat că persoana din Azuay a fost ucisă când un zid s-a prăbușit peste o mașină și că cel puțin trei dintre victimele din El Oro au murit când un turn cu camere de supraveghere s-a prăbușit.

„Rămânem în teritoriu verificând daunele cauzate de cutremur în această dimineaţă. Vreau să confirm că sunt alături de voi şi să-mi exprim solidaritatea şi angajamentul faţă de victime”, a declarat duminică preşedintele ecuadorian, Guillermo Lasso.

Cutremur puternic în Ecuador, în apropiere de Canton Balao. Seismul a afectat și Columbia și Peru, însă magnitudinea sa nu a fost cu adevărat însemnată, la doar 6.7. Specialiștii de la emsc-csem.org au transmis că acest cutremur s-a produs la o adâncime de 80 kilometri, la ora locală 17:12:55.

Cutremur puternic în Ecuador

Nu se cunosc momentan detalii despre pagube materiale sau dacă există victime, însă autoritățile vor comunica acest lucru în scurt timp. Un cutremur mult mai mic a lovit România în urmă cu mai multe săptămâni, în zona Gorj, iar atunci mai multe clădiri s-au crăpat și oamenii au ieșit speriați în stradă.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, plăcile tectonice active ale Ecuadorului sunt dominate de efectele subducției Plăcii Nazca sub Placa Sud-Americană. Ecuador se află în zona vulcanică de nord, unde zona de subducție se mișcă cu o rată de 7 cm/an spre est-nord-est, semnificativ oblică față de tendința acestui segment al Anzilor. Zona de subducție are o coborâre totală de 25-30°, dar variază rapid de-a lungul loviturii din cauza efectelor subducției Crestei Carnegie.

Această creastă este un platou oceanic care s-a format pe măsură ce Placa Nazca a trecut peste punctul fierbinte Galapagos. Interfața plăcii de deasupra părții subduse a crestei are o adâncime mai mică decât zona atât la nord, cât și la sud, limitele interpretate ca fiind formate din două rupturi mari în placa Nazca în jos.

ADVERTISEMENT

Cutremurele care afectează Ecuadorul pot fi împărțite în cele care rezultă din mișcarea pe interfața de subducție de-a lungul limitei plăcilor, cele care rezultă din deformarea din interiorul plăcilor din America de Sud și Nazca și cele care sunt asociate cu vulcanii activi. Evenimentele de-a lungul interfeței de subducție generează cele mai mari cutremure, declanșând adesea tsunami distructive, cum ar fi cutremurul din Ecuador-Columbia din 1906.

Cele mai dăunătoare cutremure care afectează Ecuadorul sunt cele asociate cu falii din Placa Sud-Americană, cum ar fi cutremurul Ambato din 1949. Cutremurele din Placa Nazca, cum ar fi cutremurul de Mw 7.1 din august 2010, sunt în general prea adânci pentru a provoca daune semnificative în Ecuador, deși sunt resimțite pe o zonă largă. Nu sunt de ignorat nici cutremurele vulcanice, sub formă de ”roiuri” de cutremure relativ mici, care sunt de obicei asociate cu activitatea vulcanică.

ADVERTISEMENT

În 1979, un cutremur de 8.2 devasta Ecuadorul, ucigând 600 de oameni. Cunoscut drept cutremurul de la Tumaco din 1979, seismul a avut loc la 02:59, ora locală, pe 12 decembrie, cu o magnitudine moment de 8,2 și o intensitate maximă Mercalli de IX (violent).

Epicentrul a fost chiar în larg de granița dintre Ecuador și Columbia, lângă orașul-port Tumaco. A declanșat un tsunami major, care a fost responsabil pentru majoritatea celor 300-600 de decese estimate. Zona cea mai afectată a fost Departamentul Nariño din Columbia.

ADVERTISEMENT

Totodată, istoricii vorbesc despre cutremurele din Ecuador din 1868 care au avut loc la ora locală 19:30 pe 15 august și 6:30 dimineața pe 16 august 1868. Cutremurele au provocat daune grave în partea de nord-est a Ecuadorului și în sud-vestul Columbiei. Cu o magnitudine estimată de 6,3 și 6,7, împreună au provocat până la 70.000 de victime. Cutremurul din 15 august s-a produs lângă El Ángel, provincia Carchi, aproape de granița cu Columbia, în timp ce cel din 16 august s-a produs lângă Ibarra în provincia Imbabura.

ADVERTISEMENT