News

Cutremur puternic în Insula Paștelui. Ce magnitudine s-a înregistrat

03.02.2021 | 11:14
Cutremur puternic in Insula Pastelui Ce magnitudine sa inregistrat
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineață, la ora locală 5:23, în regiunea sud-estică a Insulei Paştelui. Anunțul a fost făcut de Institutul American de Geofizică (USGS), citat de Reuters şi Xinhua.

Potrivit acestuia, epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe insula din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.

ADVERTISEMENT

Din fericire, nu au fost raportate victime sau pagube materiale și nu există risc de producere a unui tsunami. O mulțime de cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter au avut loc de la începutul anului 2020 până în prezent.

Cutremur de 6,6 pe scara Richter în Insula Paștelui

USGS anunţă că un cutremur cu magnitudinea de 6,6 s-a produs miercuri dimineață, la sud-est de Insula Paştelui. Din fericire, nu există risc de producere a unui tsunami.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, pe 15 ianuarie 2021, cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism de 6,2 pe scara Richter produs în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul său a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.

De asemenea, pe 6 ianuarie, un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami.

ADVERTISEMENT

Vești ceva mai bune vin din țara noastră, care se va confrunta mai mult ca sigur cu o mulțime de cutremure mici în următorii ani, dar fără riscul de a fi lovită de un seism major, cel puțin până în 2040.

Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea nu sunt deloc periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040.

ADVERTISEMENT

Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine”, a explicat fostul director al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

ADVERTISEMENT