News

Cutremur însemnat în Marea Neagră joi, 22 iunie 2023. Ce magnitudine a avut

Marea Neagră a fost zguduită de un cutremur. Află unde a avut loc seismul și ce magnitudine a avut.
22.06.2023 | 08:46
Cutremur insemnat in Marea Neagra joi 22 iunie 2023 Ce magnitudine a avut
Marea Neagră, zguduită de un cutremur. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 4,6 a lovit Marea Neagră în această dimineață, informează Centrul Seismic European-Mediteranean. Epicentrul seismului s-a situat la o adâncime de 10 km și la aproximativ 59 km de Sevastopol.

Cutremur în apropierea orașului Sevastopol

Martorii oculari au confirmat că replicile au fost resimțite în jurul orei 5:30 dimineața. Locuitorii din Sevastopol au relatat că au simțit vibrații puternice, iar unii chiar s-au trezit din cauza acestora. Comentariile de pe canalele dedicate Sevastopolului în Telegram reflectă intensitatea cutremurului resimțit. “Piața Zaharov. Chiar m-am trezit din aceste vibrații”, a scris un localnic.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, sursele oficiale nu au raportat despre eventuale distrugeri sau victime în urma cutremurului. Cu doar câteva zile în urmă, o altă mișcare seismică cu magnitudinea 3,6 s-a înregistrat în apropierea coastei Mării Negre, în regiunea Tuapse.Autoritățile monitorizează situația și vor continua să ofere actualizări privind eventualele daune sau consecințe ale acestui cutremur.

Cutremurele în mare pot fi generate de mai multe fenomene și procese geologice care au loc în adâncimile oceanelor și mărilor. Cutremure tectonice sunt cauzate de mișcările plăcilor tectonice care se află în contact în zonele de frontieră aflate sub apă. Plăcile tectonice se pot deplasa una față de cealaltă, exercitând presiune și acumulând energie. Atunci când această energie se eliberează brusc, se produce un cutremur în mare. Aceste cutremure pot fi foarte puternice și pot genera tsunami-uri devastatoare.

ADVERTISEMENT

Erupțiile vulcanice subacvatice pot provoca cutremure în mare. Când magma se deplasează în interiorul vulcanului și iese la suprafață, poate perturba echilibrul și stabilitatea straturilor geologice subacvatice, declanșând un cutremur. Activitatea vulcanică în apropierea țărmurilor poate provoca și formarea insulelor noi sau modificarea conturului litoralului.

În unele zone, sedimentele acumulate pe fundul mării pot fi instabile și susceptibile la alunecări de teren sau prăbușiri. Astfel de incidente pot provoca cutremure în mare atunci când masa de sediment se deplasează brusc, generând unde seismice.

ADVERTISEMENT

Tsunami, provocate de cutremure în mare

Indiferent de cauza lor, cutremurele în mare au potențialul de a produce efecte distructive pe uscat, în special prin generarea de tsunami-uri. Aceste valuri mari și puternice pot călători pe distanțe lungi, provocând inundații catastrofale și distrugând zonele costiere. De aceea, monitorizarea și studiul activității seismice și vulcanice din zonele marine sunt de o importanță crucială pentru prevenirea și gestionarea dezastrelor naturale.

În 2004, un tsunami devastator  a fost provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 în apropierea insulei Sumatra din Indonezia. Tsunami-ul a lovit țărmurile din regiunea Oceanului Indian, cauzând distrugeri masive și provocând moartea a peste 230.000 de persoane în 14 țări. Valurile au lovit cu putere țărmurile Indoneziei, Sri Lanka, Indiei, Thailanda și Maldivelor, răspândind distrugere pe sute de kilometri de coastă. Case, sate și orașe întregi au fost distruse, iar comunitățile au fost devastate de inundații și prăbușiri.

ADVERTISEMENT

Tsunami-ul din 2004 a fost unul dintre cele mai mortale și distructive din istorie. Acesta a evidențiat importanța sistemelor de avertizare în caz de tsunami și a consolidat eforturile internaționale de monitorizare a activității seismice și de educație a populației în privința pericolelor tsunami-urilor.

Tragedia a reprezentat un avertisment dur pentru comunitatea internațională în ceea ce privește necesitatea dezvoltării capacităților de prevenire și intervenție în caz de dezastre naturale de acest tip.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Mihaela Rădulescu rivală cu Ileana Badiu. Cele două au împărțit același bărbat
Mihaela Rădulescu rivală cu Ileana Badiu. Cele două au împărțit același bărbat
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil