News

Cutremur puternic în Noua Zeelandă. Premierul, surprins în direct la TV

25.05.2020 | 08:07
Cutremur puternic in Noua Zeelanda Premierul surprins in direct la TV
ADVERTISEMENT

Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Arden, a fost surprins de cutremurul de 5,6 grade pe scara Richter din dimineața zilei de luni, 25 mai, în timp ce dădea un interviu la un post de televiziune. Seismul puternic a fost resimțit de zeci de oameni din întreaga țară.

Jacinda Arden, surprinsă în direct, în timpul unui seism puternic

Un seism cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter a zguduit Noua Zeelandă, în această dimineață, cutremurul producându-se la o adâncime de 52 de kilometri. Oamenii din întreaga țară au declarat că au simțit mișcarea tectonică, premierul fiind surprins în direct, în timp ce dădea un interviu la un post de televiziune.

ADVERTISEMENT

Jacinda Arden se afla în sediul Parlamentului când i-a mărturisit reporterului că totul a început să se miște în jurul ei. Politicianul și-a păstrat calmul și a continuat să vorbească, în ciuda faptului că în imagini se vedea clar că totul se mișcă.

Cum a reacționat premierul din Noua Zeelandă în timpul seismului

„Tocmai avem un cutremur aici, o scuturătură decentă. De aceea vezi că lucrurile se mişcă în spatele meu”, a declarat premierul neozeelandez în timpul seismului.

ADVERTISEMENT

„Suntem bine Ryan. Nu stau sub niciun candelabru şi se pare că structura clădirii este solidă”, a completat Jacinda Arden care și-a reluat interviul.

Seismul puternic a avut epicentrul la circa 30 de km nord-vest de Levin, un oraș aflat la circa 100 de km de capitală. Cutremurul a fost unul scurt, durata sa fiind de doar 15 secunde.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimării USGS, cutremurul din această dimineață, 25 mai, nu este singurul cu o magnitudine atât de mare, însă din fericire nu a produs victime sau pagube.

Noua Zeelandă este poziționată chiar pe „Centura de foc” a Pacificului, o zonă cu activitate seismică importantă, insulele sale fiind lovite frecvent de cutremure. Cel mai puternic seism din punct de vedere al pagubelor și al victimelor a avut loc în anul 2011.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a lovit orașul Christchurch, 185 de persoane pierzându-și viața.

De asemenea, în 2016 un alt seism, de data aceasta cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs în oraşul Kaikoura din Insula de Sud a Noii Zeelande. Numărul victimelor a fost de numai două, însă pagubele s-au ridicat la miliarde de dolari, inclusiv în capitala Wellington.

ADVERTISEMENT
Tags: