News

Cutremur puternic în Peru. Seismul cu magnitudinea 6,3, resimțit pe toată coasta sudică a țării

Un seism cu magnitudinea 6,3 s-a produs duminică în Peru, la ora locală 9:47. Mai multe case s-au prăbușit și un copil a fost rănit de oamenii care se îmbulzeau să fugă
16.06.2024 | 22:51
Cutremur puternic in Peru Seismul cu magnitudinea 63 resimtit pe toata coasta sudica a tarii
Cutremur cu magnitudine 6,3 în Peru Sursa foto: infobae.com
ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost resimțit pe toată coasta sudică a Peru. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat în provincia Chala. Nu a fost emisă alertă de tsunami.

Cutremur puternic în Peru

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a înregistrat în cursul dimineții de duminică 16 iunie în regiunea Arequipa, cu epicentrul în provincia Chala, potrivit informațiilor publicate de contul oficial X (fostul Twitter) al Centrului Național Seismologic (Censis) al Institutului Geofizic din Peru (IGP).

ADVERTISEMENT

Potrivit rapoartelor obținute prin intermediul Rețelei Seismice Naționale, mișcarea a început la ora 9:47 (ora locală) și a avut originea la 41 de kilometri sud-vest de Chala, provincia Caraveli, în regiunea Arequipa. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 de kilometri și a fost localizat în mare.

Provincia Caraveli a raportat case prăbușite în urma cutremurului și blocarea autostrăzii Panamericane. Potrivit primarului provincial din Caraveli, Roberto Soto Riveros, cetățenii din zonă au fost afectați de prăbușirea unor case în timpul cutremurului, iar cel puțin o șosea a fost afectată de un blocaj.

ADVERTISEMENT

„Am un raport de la oficialul nostru din Lomas. Cutremurul a fost resimțit până la Nasca (…) Aici a fost resimțit foarte puternic.

Se pare că nu există pagube materiale în capitala Caravelí, dar sunt în comunicare cu alți primari de districte și, de asemenea, cu secretarul nostru tehnic de la Protecția Civilă pentru a evalua pagubele personale din prima oră”, a declarat oficial.

ADVERTISEMENT

Soto Riveros a cerut, de asemenea, Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN) să sprijine Caravelí în curățarea drumurilor care au fost afectate sau posibil deteriorate. De asemenea, el a indicat că ar trebui facilitată trecerea ambulanțelor de la centrele de sănătate și spitale pentru a-i evacua pe cei care ar fi putut fi răniți de cutremurul puternic.

Potrivit Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN), a început deja coordonarea cu autoritățile locale, cum ar fi agenții Poliției Naționale peruane și primarii locali și regionali.

ADVERTISEMENT

La câteva minute după primele informații despre cutremurul din Arequipa, Ministerul de Interne (Mininter) a anunțat că agenții Poliției Naționale Peruane (PNP) au fost deja trimiși la fața locului: „În urma cutremurului din Chala, poliția a desfășurat ofițeri de la secțiile de poliție din jur, precum și agenți de la Divizia de protecție a autostrăzilor și de la Posturile de ajutor rapid. Tot personalul este în alertă pentru orice noi evoluții”, se arată în comunicat.

Copil rănit în timpul evacuării

Deși până în prezent nu au fost raportați răniți, autoritățile locale indică faptul că un copil a fost călcat în picioare în timpul evacuării și este transferat la Camaná pentru a primi îngrijiri medicale.

Pe rețelele de socializare circulă mai multe înregistrări video din satele din provincia Chala, care arată alunecările de pietre și pământ de pe dealurile din jur, în timpul cutremurului cu magnitudinea de 6,3 grade care a avut loc în această dimineață.

Intensitatea mișcării pământului și praful provocat de alunecările de teren i-au alarmat pe locuitorii din Relave, care s-au temut că dealul s-ar putea prăbuși.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note...
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film...
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film de top și doi actori legendari au pus acest loc pe harta atracțiilor de neratat