News

Cutremur puternic în România, joi, 3 noiembrie 2022. Magnitudine de peste 5. De ce nu au primit toți cetățenii alerte. Explicațiile lui Raed Arafat. Update

Un cutremur puternic s-a produs joi dimineață în România. Seismul a avut magnitudinea peste 5, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
03.11.2022 | 08:09
Cutremur puternic în România, joi, 3 noiembrie 2022. Intensitate peste 5. Sursa foto: volcanodiscovery.com
ADVERTISEMENT
03-11-2022
06:17

De ce nu au primit toți cetățenii alertă de cutremur. Explicațiile lui Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, anunță că autoritățile din România nu au emis mesaje RO-Alert pentru cutremur. 

Cu toate acestea, unii cetățeni au primit, pe telefonul mobil, o serie de mesaje de avertizare. Secretarul de stat din MAI explică proveniența acestor informări.

”Nu sunt RO-Alert (n.r. mesajele primite pe unele telefoane). Am auzit acest lucru. Noi nu am dat mesaj RO-Alert. Am înțeles că pe unele telefoane Android există aplicații care anunță când se întâmplă ceva. 

Să avem mare grijă la ce informații circulă prin spațiul online. Ar fi bine ca cei care au primit să arate mesajele. Mare atenție la informațiile din online.

Noi nu am dat mesaje RO-Alert. Am verificat să vedem dacă nu cumva un județ a a dat și nu s-a dat”, a spus Arafat, la Digi24.

Un cutremur puternic cu magnitudinea 5.4 s-a produs joi dimineață în România, în Zona Seismică Vrancea, județul Buzău.

Un cutremur puternic, cu magnitudine peste 5, a avut loc în România, joi, 3 noiembrie 2022

Cutremurul a avut loc la ora 6:50, în zona seismică Vrancea. Magnitudinea inițială, una de 5.5, a fost revizuită de INFP la 5.4.

ADVERTISEMENT

Vorbim de cel mai puternic cutremur produs în România în ultimii doi ani. În urma acestuia, mai mulți cetățenii au primit alerte pe telefoane (vezi galerie FOTO).

În 2022, cel mai important cutremur fusese conformat pe 16 ianuarie. A fost atunci o mișcare telurică de 4.4 magnitudine pe Richter.

ADVERTISEMENT

”În ziua de 03.11.2022, 06:50:21 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea EWS 5.4, la adâncimea de 147.5 km.

Cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași, anunță INFP.

ADVERTISEMENT

Directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că seismul s-a produs la o adâncime de peste 140 km. Oficialul anunță că, de obicei, astfel de seisme produse în Vrancea nu au replici.

”Încă nu avem informații că ar fi produs pagube sau alte evenimente. Este un seism normal pentru Vrancea. De obicei, la câtiva ani se produce un seism de 5-6 în zona respectivă.

ADVERTISEMENT

Cutremurele de genul acesta nu au replici”, a pus Constantin Ionescu, director INFP, la Digi 24.

Directorul INFP: ”Un cutremur mare din Vrancea înseamnă magnitudine peste 7”

Oficialul INFP mai spune că seismul de joi este unul moderat, nu este un cutremur mare.

Constantin Ionescu afirmă că seismele mari din Zona Vrancea înseamnă magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

IGSU: Nu s-au primit apeluri la 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime

Într-un comunicat emis la scurt timp după producerea seismului din Zona Vrancea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că în primele minute de după producerea cutremurului nu s-au primit apeluri la 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

IGSU a venit cu precizări legate de mesajele RO-Alert. ”În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora”.

Instituția a mai puncta faptul că ”ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”.

ADVERTISEMENT