News

Cutremur puternic în Rusia! Ce magnitudine a avut

15.09.2020 | 12:00
Cutremur puternic in Rusia Ce magnitudine a avut
ADVERTISEMENT

Un cutremur de 6,4 pe scara Richter a fost detectat în cursul zilei de marți, 15 septembrie, în peninsula  Kamceatka din Rusia, potrivit specialiștilor din cadrul Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS). Aceștia înregistrează activitatea seismică la nivel global.

Concret, hipocentrul a fost localizat  la 329,7 kilometri adâncime, în vreme ce epicentrul a fost stabilit la 13 kilometri distanţă de Esso și 6.000 de kilometri de Moscova. Seismul s-a produs la ora locală 3:41.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu au fost raportate victime sau pagube materiale, căutările vor continua pe tot parcursul zilei. Totodată,  potrivit filialei locale a Serviciului Geofizic al Academiei de Ştiinţe din Rusia, nu a fost emisă alertă de tsunami în urma mișcării plăcilor tectonice.

Cutremur de 6,4 pe Richter în peninsula Kamchatka din Rusia

Peninsula Kamchatka are o suprafaţă de 270.000 de kilometri și o populaţie de circa 310.000 de locuitori, dintre care două treimi trăiesc în Petropavlovsk-Kamceatski, centrul său administrativ.

ADVERTISEMENT

Teritoriul este expus în permanență riscului de activitate seismică și găzduiește peste 300 de vulcani, aproximativ 30 dintre aceştia fiind încă activi.

Cel mai puternic cutremur din Rusia ultimilor 100 de ani s-a produs în noiembrie 1952 și a avut o magnitudine de 9,0 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Val de cutremure în această zonă

În primul weekend al acestei luni s-au produs nu mai puțin de trei cutremure puternice în estul peninsulei Kamchatka. Potrivit specialiștilor, două dintre ele au avut o magnitudine de peste 5 pe scara Richter.

Mai concret, primul seism s-a produs la ora 00:10:20 (ora locală a României) în estul coastei pensinsulei Kamchatka (Rusia) și a avut o magnitudine 5.3, iar cel de-al doilea a avut loc a ora 00:14:27 (ora locală a României) și a înregistrat o magnitudine de 4.9, la adâncimea de 20 km.

ADVERTISEMENT

Ultimul cutremur s-a înregistrat la ora 03:21:24 (ora locală a României) și a avut o maginitudine de 5.1, la adâncimea de 10km. Acesta s-a produs în apropierea orașului Petropavlovsk-Kamchatsky.

ADVERTISEMENT