News

Cutremur puternic în Vanuatu: “N-am mai resimţit un asemenea seism de ani de zile”

16.02.2021 | 11:53
Cutremur puternic in Vanuatu Nam mai resimtit un asemenea seism de ani de zile
ADVERTISEMENT

Un cutremur de 6,2 pe scara Richter s-a produs marţi, 16 ianuarie, în capitala arhipelagului Vanuatu, la Oceanul Pacific. Anunțul a fost făcut de Institutul american de geofizică USGS, care a revizuit ulterior în scădere magnitudinea de 6,7 comunicată inițial.

Potrivit specialiștilor, seismul a avut loc la mică adâncime (10 kilometri) și 90 de kilometri vest de Port Vila. Din fericire, nu au fost raportate victime sau pagube materiale și nu există risc de producere a unui tsunami.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, însă, un cutremur de 7,7 a declanșat o astfel de alertă în zonă, chiar dacă valul nu a depăşit 30 de centimetri înălţime. Vanuatu şi Noua Caledonie fac parte din Centura de Foc a Pacificului, una dintre regiunile cu cea mai intensă activitate seismică din lume.

Cutremur de 6,2 pe scara Richter în Vanuatu

Wow, n-am mai resimţit un asemenea cutremur de ani de zile. Și acum sunt cu sufletul la gură”, a scris pe Twitter un jurnalist local, Dan MacGarry, evocând o zgâlţâitură orizontală extrem de puternică.

ADVERTISEMENT

Conform USGS, cutremurul a avut loc la mică adâncime (10 kilometri), la 90 de kilometri vest de Port Vila și a fost urmat de două replici, cu magnitudinea 5,5 şi 5,7. Nu au existat, însă, victime sau pagube materiale.

Specialiștii susțin că România nu va fi lovită de un seism major până în 2040

Vanuatu se află în Centura de Foc a Pacificului, una dintre regiunile cu cea mai intensă activitate seismică din lume. Vești ceva mai bune vin, în schimb, din România, care, potrivit specialiștilor, nu va fi lovită de un cutremur major cel puțin până în 2040.

ADVERTISEMENT

Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea nu sunt deloc periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040.

Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine”, a explicat fostul director al Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

ADVERTISEMENT