News

Cutremur puternic produs luni dimineață în Indonezia. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur puternic s-a produs luni dimineața în Indonezia. Deocamdată, nu s-au raportat victime sau daune materiale.
02.08.2021 | 10:49
Cutremur puternic produs luni dimineata in Indonezia Ce magnitudine a avut seismul
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic a fost raportat luni dimineață în Indonezia. Seismul din statul asiatic a avut o magnitudine de 5.9 pe Richter.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), mișcarea telurică a avut loc la o adâncime de circa 13 kilometri.

ADVERTISEMENT

Cutremur cu magnitudinea 5.9 produs în Indonezia. Nu s-au raportat victime sau daune materiale

Cutremurul cu magnitudinea de 5.9 s-a produs chiar lângă coasta de sud Papua. Epicentrul a fost înregistrat la 203 km sud-vest de Nabire (Indonezia).

Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 12,87 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European (EMSC), citat de Times of India.

ADVERTISEMENT

Până la ora publicării acestui material, nu au fost raportate daune sau victime umane.

Indonezia se află într-o zonă activă din punct de vedere seismic, cunoscută sub numele de ”Cercul de Foc al Pacificului”. În această regiune se produc în mod regulat cutremure puternice.

Arhipelagul indonezian rămâne cu amintirea tristă a cutremurului din 26 decembrie 2004, cu magnitudinea de 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra.

ADVERTISEMENT

Acesta a provocat un tsunami uriaş şi a ucis 220.000 de persoane în toată regiunea, dintre care aproximativ 170.000 numai în Indonezia, fiind una dintre cele mai mari catastrofe naturale înregistrate vreodată.

Indonezia, lovită de un cutremur cu magnitudinea 6.1 în iulie

În urmă cu mai puțin de o lună de zile, pe 10 iulie, un seism cu magnitudinea de 6,1 s-a produs în largul coastei de est a insulei Celebes din Indonezia, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

ADVERTISEMENT

La acea dată nu a fost emisă alertă de tsunami şi nu s-au semnalat pagube. Cutremurul puternic s-a produs la 258 de kilometri nord-est de oraşul Manado, situat în nordul insulei, la o adâncime de 68 de kilometri.

Cel mai grav cutremur din Indonezia în 2021 s-a consemnat însă în ianuarie. Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa și alte câteva sute au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,2 produs în insula indoneziană Sulawesi.

Cutremurul cu magnitudinea 6.2, produs în timpul nopţii, a provocat rănirea a câteva sute de persoane şi a declanşat panică printre locuitorii din vestul Insulei Sulawesi, care, în 2018, au trecut printr-un alt dezastru major.

Epicentrul seismului din debutul anului a fost localizat la 36 de kilometri sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 kilometri, a precizat USGS.

ADVERTISEMENT
Tags: