News

Cutremur, sâmbătă noapte, în România! Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut

24.03.2019 | 09:44
Cutremur sambata noapte in Romania Unde sa simtit si ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudine de 3,5 pe scara Richter a avut loc sâmbătă noapte. Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului(INFP), seismul s-a produs la ora 22:02, în județul Buzău, la o adâncime de 113 kilometri.

Cutremur de 3,5 magnitudine, sâmbătă noapte, în Buzău, România

Mișcarea plăcii tectonice s-a produs în apropierea orașelor Nehoiu (20km), Covasna (40km), Întorsura Buzăului (45km), Târgu Secuiesc (54km) și Mizil (56km). De asemenea, cutremurele anterioase, din data de 19 martie 2019, au avut și ele o intensitate care poate că au speriat cetățenii. Primul a avut loc în Serbia, la ora 02:11, și a avut o maginitudine de 2.3 pe scara Richter, cu un epicentru de 2 kilometri.

Acesta a fost urmat de două replici la orele 10:08, cu o magnitudine de 2 pe scara Richter, iar a foua replică a avut loc la ora 13:06, c u o intensitate mai mare, una de 2,5 pe scara Richter. În cele din urmă, a fost unul și în Gorj, la ora 16:06, cu o magnitudine de 2,6 pe scara Richter și o adâncime de 5 kilometri.

Cutremur, sâmbătă noapte, în România! Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut
Un cutremur cu magnitudine de 3,5 pe scara Richter a avut loc sâmbătă noapte

Despre cutremure

Efectele unui cutremur, potrivit INFP, acestea depind de mulți factori, cum ar fi distanța de la epicentru și condițiile locale de teren. Mai exact, efectele unui seism sunt: „Amplitudinea mișcării solului datorată unui cutremur depinde de o serie de factori precum magnitudinea, distanța epicentrală, distanța hipocentrală, topografia și condițiile geologice locale. ntensitatea (I) cutremurului este mărimea care exprima modul in care a fost simțit un cutremur într-o zona.

Cutremur, sâmbătă noapte, în România! Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut
Conform INFP, seismul s-a produs la ora 22:02, în județul Buzău, la o adâncime de 113 kilometri

Scara MSK (Medvedev, Sponhauer, Karnik) modificata, este o scara de 12 grade (I-XII) cu ajutorul căreia se poate aprecia intensitatea cutremurelor în diferite zone în funcție de efectele produse de aceste cutremure asupra oamenilor, animalelor, construcțiilor, solului, etc”, informează sursa menționată mai sus.

Tags: