News

Cutremur în Vrancea. Unde a fost resimţit seismul

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un seism de 3,6 pe scara Richter a avut loc astăzi, în Vrancea. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 88 de kilometri.
06.12.2021 | 12:02
Cutremur in Vrancea Unde a fost resimtit seismul
ADVERTISEMENT

Într-un anunț pe site-ul Institutului Național de Cercetare -Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) aflăm că luni, 6 decembrie 2021, la ora 09:22 a fost înregistrat un nou seism în regiunea Vrancea. Măsurătorile realizate de către oamenii de știință arată că acest cutremur a avut o intensitate de 3,6 pe scara Richter.

Cutremurul este considerat de specialiști ca fiind unul de o intensitate slabă. Datele obținute de către cercetători indică faptul că mișcarea plăcilor tectonice care a produc acest seism s-a produs la o adâncime de aproximativ 88 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Specialiștii institutului mai precizează faptul că seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 84km Est de Brasov, 87km Sud de Bacău, 106km Nord-Est de Ploiești, 114km Vest de Galați, 118km Nord-Vest de Brăila, 157km Nord de București, 168km Sud-Vest de Iași, 176km Nord-Est de Pitești, 195km Est de Sibiu, 215km Sud-Vest de Chișinău.

Datele de pe site-ul INCDFP arată faptul că cutremurul a fost local, a avut loc la o adâncime intermediară, 88 de kilometri. De asemenea, la fel de important, specialiștii instituției explică faptul că cutremurul a fost resimțit de către persoanele care locuiesc în Vrancea.

ADVERTISEMENT

De ce este Vrancea cea mai activă regiune seismică din România?

Pentru a înțelege de ce Vrancea este atât de activă din punct de vedere seismic, trebuie să înțelegem mai întâi ce sunt cutremurele și cum au loc acestea. Astfel, un seism este o eliberarea bruscă de energie în litosferă, straturile inferioare ale Pământului, la intersecția mai multor plăci tectonice.

În funcție de cantitatea de energie eliberată și de epicentrul acestora, seismele pot varia în intensitate. Astfel, unele cutremure pot avea intensități reduse, fiind abia resimțite de către oamenii și animalele de la suprafață.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, în unele cazuri, locul unde se ciocnesc plăcile tectonice poate fi mai aproape de suprafață, iar cantitatea de energie rezultată poate fi îndeajuns de mare încât să ducă la un eveniment seismic catastrofal.

În istoria României, un astfel de seism catastrofal a avut loc în data de 4 martie 1977. Atunci un seism de 7,4 pe scara Richter, cu originea tot în Vrancea, a dus la pierderea a câteva mii de vieți omenești, doar în București.

ADVERTISEMENT

Vrancea, conform specialiștilor, este atât de activă din punct de vedere seismic deoarece este punctul de întâlnire al mai multor plăci tectonice. Astfel, în zona de curbură a Munților Carpați se întâlnesc plăcile euro-asiatice, africane și indo-australiene.

Această zonă de sub Vrancea înseamnă că regiunea va resimți frecvent energia valurilor seismice cauzate de către contactul dintre plăcile tectonice.

Va mai avea loc un cutremur ca în 1977 în Vrancea?

Conform lui Gheorghe Mărmureanu, seismolog și director onorific al INCDFP, cutremurele din zona Vrancea sunt caracterizate de ciclicitate. Acesta speculează faptul că în anul 2040 am putea avea de înfruntat un cutremur la fel de periculos ca cel din 4 martie 1977.

Cu toate acestea, seismologul subliniază faptul că deși activitatea seismică din Vrancea tinde să fie ciclică, sunt o mulțime de factori care influențează modul în care se produc cutremurele, energia degajată în timpul acestora și, mai ales, daunele produse.

Ce este scara Richter?

Scara Richter este adesea pomenită în materialele despre seisme, cu toate acestea, informațiile legate de reprezintă ea și cum este folosită tindă să fie trecute cu vederea. Astfel, trebuie să știm că această scară este una dintre modalitățile prin care este măsurată puterea unui cutremur.

Acest sistem de evaluare are la bază o scară logaritmică, ceea ce înseamnă că o modificare de un grad este corelată cu o modificare de 10 ori a amplitudinii valurilor seismice și de 30 de ori a energiei eliberate de către acestea.

Cutremurul din 6 decembrie 2021 a avut o amplitudine de 3,6, ceea ce înseamnă a fost resimțit la nivel local, iar eventualele daune cauzate au fost minime. O creștere a amplitudinii înseamnă, de asemenea, o creștere a daunelor cauzate.

ADVERTISEMENT