Cutremurător: cei 1.000 de sclavi ai cămătarului “Untură”

Un dosar cutremurător a ajuns pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Mihai Vasile, zis „Baha“, Florian Radu, poreclit „Coman“, şi Romeo Sandu, cunoscut ca „Untură“, sunt...
08.08.2013 | 17:00
Cutremurator cei 1000 de sclavi ai camatarului Untura

Un dosar cutremurător a ajuns pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Mihai Vasile, zis „Baha“, Florian Radu, poreclit „Coman“, şi Romeo Sandu, cunoscut ca „Untură“, sunt judecaţi pentru că, în ultimii ani, au pus bazele unui sistem de cămătărie de tip mafiot.

Cei trei interlopi au împrumutat cu bani peste o mie de oameni, apoi îşi terorizau victimele să-şi achite „birul“ cu dobînzi uriaşe. Unii datornici erau trimişi la cerşit sau să prostitueze diverse ţări europene, printre care Franţa, Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie. Alţii erau sechestraţi, torturaţi, ameninţaţi cu moartea sau se trezeau cu locuinţele devastate.

Potrivit anchetatorilor, cazul a fost extrem de dificil, întrucît, deşi în număr foarte mare, victimele celor trei cămătari s-au ferit să vorbească, temîndu-se pentru vieţile lor. „Cel puţin o mie de persoane au luat de la cei trei cu titlu de împrumut cu dobîndă sume de bani“, se arată în rechizitoriul procurorilor. Oamenii legii mai susţin că victimele s-au împrumutat cu bani de la interlopi din cauza sărăciei, pentru a supravieţui de la o zi la alta, sau pentru a-şi plăti tratamentul unor boli de care sufereau.

Şi-a pus fata şi soţia să se prostitueze

Una dintre victimele din Urziceni, Constantin Mihai, le-a explicat procurorilor cum a fost transformat în sclav pentru un împrumut de 3.000 de lei de la “Baha”. După cîteva zile de la momentul în care a luat bani, bărbatul a fost anunţat că trebuie să înapoieze cămătarului suma de 28.000 de lei.

Pentru că i-a fost imposibil să înapoieze dobînda cu multe zerouri, omul a fost lovit, torturat şi ameninţat că va rămîne fără locuinţă, dacă nu achită suma integral. Mai mult, „Baha“ şi cei doi camarazi ai săi, „Coman“ şi „Untură“, l-au obligat pe datornic să le îngrijească animalele, în contul datoriei.

Tot la ordinul cămătarilor, bărbatul a fost obligată să-şi trimită fiica de doar 15 ani şi soţia în Spania, la Madrid, să se prostitueze. În schimb, i s-a spus că ar putea fi lăsat să trăiască. Potrivit procurorilor, o altă victimă, M.I., de teamă să nu aibă de suferit pentru că a depus mărturie împotriva cămătarilor, a plecat să cerşească în Franţa, la Paris. Omul avea de dat aceluiaşi Mihai Vasile, „Baha“, 17.000 de lei împrumutaţi în 2010. „Mi-a zis să-i dau, pe lângă cei 10.000 de lei pe care mi i-a împrumutat, alţi 7.000 de lei (…) M-a ameninţat că mă omoară şi, de frică, mi-am lăsat familia şi am plecat să cerşesc în Paris. Stăteam în zona Teatrului Châtelet şi cerşeam“, se arată într-o declaraţie dată de victimă anchetatorilor.

„Merită omorît!“  

În documentele anchetatorilor au fost redate şi o serie de interceptări telefonice prin care cei trei interlopi manifestau dorinţa de a-şi tortura victimele: „Infractorii puneau totul la cale prin intermediul telefonului. O parte dintre discuţiile odioase pe care le-au purtat scot la iveală dorinţa clară a acestora de a-şi tortura victimele“.

Mihai Vasile: Mai eşti acolo lîngă el?

Radu Florian: Uite sunt, da, am trecut p-aici.

Mihai Vasile: Spune-i frate ce-ţi spun io vorbă cu vorbă: Măi, când o ajunge băiatul meu, să vină şi să-l bată pe băiatul tău, să spui de ce Baha a făcut asta.

Radu Florian: I-am spus vărule! Lua-o-aş pe mă-sa… Să moară familia mea dacă nu merită omorît, să moară fata mea, de nu merită omorît.

Mihai Vasile: Bine, Coman. Dacă o fi mai tîrziu, să mergem la el.

DIICOT le-a dat NUP, instanţa i-a trimis doi ani în puşcărie  

Cazul cutremurător de la Urziceni a ajuns în atenţia Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Urziceni în noiembrie anul trecut.  Vreme de cîteva luni, dosarul a fost analizat aici, însă DIICOT a decis să-i lase pe cămătari, dînd Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) pentru cei trei cămătari. Decizia a fost, însă, contestată, iar dosarul s-a redeschis, de  data aceasta la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Urziceni.

Victimele au refuzat să facă plîngeri

La scurt timp, procurorii de aici au dispus, în primăvară, arestarea lui Mihai Vasile, Florian Radu şi Romeo Sandu. „A fost un caz extrem de complicat, însă am reuşit să probăm activitatea infracţională a inculpaţilor. Ne-am confruntat cu refuzul  victimelor de a colabora, însă am făcut toate eforturile pentru a finaliza cazul, iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere“, susţin procurorii de la Urziceni.

SURSA: ADEVĂRUL