News

Cutremure neobișnuite pentru România. Directorul INFP: „Asistăm la activarea unei noi zone seismice. E nevoie de cercetări la fața locului”

După cutremurul de luni de 5,2 pe scara Richter, marți un nou seism și mai puternic, de 5,7, a avut loc în jurul orei 15.16
14.02.2023 | 16:44
Cutremure neobisnuite pentru Romania Directorul INFP Asistam la activarea unei noi zone seismice E nevoie de cercetari la fata locului
Cele mai mari cutremure din istoria Olteniei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul produs, marți, în județul Gorj, cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 6,2 kilometri, a fost urmat de două replici cu magnitudine de 3,4 şi, respectiv, 3,5, ambele la o adâncime mai mică decât cutremurul inițial.

Zonă seismică, devenită activă

Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat pentru FANATIK că asistăm acum, după două cutremure în zile consecutive, ce au avut loc la mică distanță unul de altul la activarea unei noi zone seismice. Acesta a precizat că zona Olteniei, unde luni și marți, au avut loc cele două cutremure cu magnitudini de peste 5 pe scara Richter, nu era o zonă activă din punct de vedere seismic. Acesta a precizat că este nevoie de cercetări specifice în zonă pentru a putea desluși ce anume a cauzat activarea seismică a acestei zone.

ADVERTISEMENT

„Cele două cutremure, de luni și marți, au fost pe aceeași falie, dar în zona respectivă nu prea au fost cutremure și de aceea nu avem informații care să ne spună care este fenomenul ce stă în spatele acestor seisme. Faliile de acolo nu sunt ca altele din alte țări, să se vadă la suprafață.

Deocamdată încercăm și noi să vedem. Vedem că zona este activă din punct de vedere seismic, s-a activat. Însă trebuie să vedem exact care este situația. Trebuie făcute niște cercetări, să trimitem o echipă de colegi la fața locului pentru a vedea care este situația. Durează o lună, două până vom avea niște răspunsuri”, a declarat, pentru FANATIK, directorul INFP.

ADVERTISEMENT

Cutremurul de marți s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca.

Posibilă influență a cutremurului din Turcia

Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, a declarat că seimul de marți s-a produs la 10 kilometri sud de epicentrul cutremurului de luni.

ADVERTISEMENT

Aceste două seisme ce au avut loc în România vin la doar câteva zile după cutremurul din estul Turciei, cu magnitudine de 7,8 și care a făcut peste 30.000 de victime. Luni, directorul INFP declara că seismul de luni nu are nicio legătură cu acest cutremur din Turcia, fiind vorba de falii diferite. „Nu cred că este. De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriatică”, a declarat acesta pentru Digi24.

După cel de-al doilea cutremur de marți, profesorul Constantin Ionescu subliniază că, cel puțin din punct de vedere teoretic, nu ar trebui să fie o legătură cu seismul din Turcia, însă nici măcar acest scenariu nu trebuie să fie exclus apriori.

ADVERTISEMENT

„Din punct de vedere teoretic nu există o legătură cu seismul din Turcia, dar acum, după ce am văzut aceste două cutremure, de unde să mai știi care mai este situația”, a mai precizat profesorul Constantin Ionescu pentru FANATIK.

„Cred că acest ultim cutremur este încă o influență a ceea ce s-a întâmplat în Turcia, pentru că mi se pare că acest seism a fost mult mai puternic decât s-a crezut inițial. Dar asta nu înseamnă că România va avea probleme, chiar dacă în zona Olteniei au mai avut cutremure”, a declarat, pentru FANATIK, și Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Acesta a precizat că zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică, însă fără seisme mai mari de 4-5 pe scara Richter.

Seismologii au subliniat că cele două cutremure petrecute în zona Olteniei sunt cele mai mari cutremure petrecute în această zonă.

ADVERTISEMENT