News

Cutremure și replici în lanț, în Turcia! Ce magnitudine a avut cel mai mare seism

Continuă seria de cutremure și replici în Turcia. După seismul din data de 6 februarie, oamenii sunt îngroziți și continuă să se simtă în pericol.
12.03.2023 | 16:18
Cutremure si replici in lant in Turcia Ce magnitudine a avut cel mai mare seism
Noi cutremure în Turcia duminică dimineață. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cetățenii din Turcia trăiesc momente de calvar de mai bine de o lună de zile. Nenumărate cutremure au loc în continuare, de la o zi la alta, iar situația pare că nu se mai redresează. Nu puțini sunt cei care se tem ca tragedia din 6 februarie s-ar putea repeta în orice moment.

Un nou cutremur în Turcia, duminică, 12 martie

În Turcia au loc cutremure pe bandă rulantă de ceva timp. Cel mai recent seism s-a produs în urmă cu doar câteva ore, mai exact duminică dimineața, la ora 11.00. Conform presei internaționale, seismul a avut o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de cinci kilometri în regiunea Adana, care de altfel se află în centrul Turciei.

ADVERTISEMENT

Iar acesta nu a fost singurul cutremur de duminică. La scurt timp după producerea seismului au urmat și alte cinci replici. Autoritățile spun că acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,0 și 3,0 grade pe scara Richter, situație fiind îngrijorătoare.

De asemenea, s-ar părea că seria seismelor nu se va opri prea curând. Chiar înainte de cutremurul de duminică dimineață de la ora 11.00, de 4,1 grade pe scara Richter, alte două seisme, ce e drept de mică intensitate, au avut loc. Este vorba despre două cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,0 și 2,6 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că întreaga populație din Turcia se află într-o continuă panică având în vedere dezastrul de pe data de 6 februarie. Atunci, la ora locală 04:17, s-a produs un cutremur de 7,8. Acesta lovit sudul, dar și centrul Turciei, printre care și nordul și vestul Siriei. 

Seismul a fost urmat de un altul de 7,1 grade pe scara Richter, care s-a produs în aceeași zi, la ora 13.24. Mai apoi, conform specialiștilor, peste 10.000 de replici au urmat în restul săptămânilor. Datele centralizate de autorități arată că până la data de 10 martie 2023, peste 55.200 de persoane au fost ucise în urma cutremurului devastator.

ADVERTISEMENT

Peste 129.000 de răniți în urma cutremurelor din Siria și Turcia

În ceea ce privește numărul victimelor, mai bine de 129.500 de persoane au fost rănite în timpul seismelor care au avut loc, atât în Turcia, cât și în Siria. Săptămâni întregi, nenumărate persoane au fost implicate pentru salvarea victimelor, multe dintre aceștia pierzându-și familiile.

Și în România în ultimele săptămâni s-au produs mai multe cutremure care au îngrijorat populația. Cel mari recent s-a produs chiar sâmbătă, pe 11 martie și a generat panică, având în vedere cele întâmplate în țara vecină în ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, anterior, în primele zile din luna martie, alte două cutremure s-au produs în zona Buzău în decurs de zece ore. Și la finele lunii februarie un alt cutremur cu o magnitudine de 5,2 s-a produs în județul Gorj, dar s-a resimțit și în București, și în Cluj.

ADVERTISEMENT