News

Cutremurul din 1977 văzut prin ochii agenților CIA de la București. Ceaușescu le-a promis sinistraților apartamente și televizoare

Cutremurul din 1977, soldat cu peste 1.500 de morți, a fost transformat în capital politic de Ceaușescu și a strâns relațiile României cu URSS, arată CIA într-un raport secret.
04.11.2022 | 11:03
Cutremurul din 1977 vazut prin ochii agentilor CIA de la Bucuresti Ceausescu lea promis sinistratilor apartamente si televizoare
Nicolae Ceaușescu, într-o vizită ”pe teren”, în București, după cutremurul din 1977 / Foto: IICCMER.RO
ADVERTISEMENT

Un raport desecretizat din arhivele CIA arată modul în care devastatorul cutremur, care a lovit România în 1977, a fost valorizat politic de Nicolae Ceaușescu și Uniunea Sovietică. Moartea a 1.570 de persoane, din care 1391 doar în București, i-a dat prilejul conducătorului suprem pentru un nou exercițiu de imagine, la nivel internațional.

Ceaușescu era în Nigeria pe 4 martie 1977

Tragedia din 4 martie 1977 văzută prin ochii detașați ai agenților americani de la CIA scoate la iveală o perspectivă mai puțin cunoscută asupra evenimentelor de atunci.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor rapoarte desecretizate, din arhiva electronică a CIA, între URSS și marile puteri occidentale a existat o adevărată competiție în a-și oferi ajutorul autorităților de la București. Contextul era unul cu totul deosebit: Ceaușescu se depărtase de Moscova și devenise dictatorul comunist preferat al guvernelor occidentale.

În momentul în care a avut loc cutremurul, Nicolae și Elena Ceaușescu se aflau într-o vizită de lucru în Nigeria, pe care au întrerupt-o de urgență, când au fost înștiințați că ”Bucureștiul a fost șters de pe fața pământului”.

ADVERTISEMENT

Elena s-a ocupat cu strângerile de donații

După ce a ajuns în țară, Ceaușescu și-a asumat rolul de coordonator al măsurilor de salvare a sinistraților și de reconstrucție a zonelor afectate de cutremur.

În paralel, el a numit-o pe Elena Ceaușescu în poziția de șef al comitetului de salvare și strângere de donații din țară și străinătate.

ADVERTISEMENT

”De la întoarcerea din Africa, după cutremur, Ceaușescu a fost slăvit de media din România ca un erou-salvator al națiunii. Asumându-și o direcție personală în eforturile de salvare, acțiunile lui Ceaușescu au trădat flerul cutumiar de auto-mărire și talentul perfect de a face capital politic dintr-un dezastru de proporții”, au transmis agenții CIA într-un raport consultat de FANATIK.

Raport CIA: Ceaușescu a cerut anchetarea constructorilor

Americanii s-au arătat surprinși de ”generozitatea surprinzătoare a guvernului” față de cei afectați de cutremur, cărora li s-au promis ”apartamente gratuite, mobilă și alte obiecte inclusiv unele ”de lux”, cum ar fi aparate de radio sau televizoare”.

ADVERTISEMENT

Aceste promisiuni au venit, însă, cu prețul lor. La scurtă vreme după cutremur, Ceaușescu a anunțat că ”va continua cu abnegație eforturile pentru făurirea societății socialiste multilateral-dezvoltate”.

În traducere liberă, și mai multă muncă pe umerii populației, precum și o amânare a implementării unei măsuri așteptate de întreaga populație, de a fi introdusă săptămâna de lucru de cinci zile.

”În acest context, Ceaușescu și-a asumat riscul de a-și antagoniza unii oficiali și de a contribui și mai mult la starea de cinism din rândul populației. El a criticat unele autorități locale responsabile cu operațiunile de salvare și a promis că-i va ancheta pe constructori care au realizat clădirile prăbușite. Acțiunile lui contradictorii au creat confuzie chiar și printre sinistrați”, au arătat cei de la CIA.

Ceaușescu a evaluat daunele produse de cutremur la un miliard de dolari

Următorul pas al lui Ceaușescu a fost să organizeze o conferință de presă, un lucru rar întâlnit pentru dictator. Aici, șeful suprem avea să anunțe bilanțul negru al morților dar și daunele provocate de seism, evaluate între 500 de milioane și un miliard de dolari.

În realitate, o mascaradă, spun cei de la CIA, care susțin că acesta căuta, în realitate, sprijin extern, în condițiile în care economia României suferea oricum.

”Chiar și înainte de cutremur, era greu de crezut că România va atinge obiectivele ambițioase de creștere economică. Insistența lui Ceaușescu de a cere și mai mult sacrificu din partea populației pentru îndeplinirea propriului vis poate doar să crească sentimentul de nemulțumire populară față de politicile sale”, au mai arătat cei de la CIA.

Motivul pentru care rușii s-au grăbit să ofere ajutor României

Într-un asemenea context de suferință și nesiguranță, nu putea să lipsească ajutorul ”providențial” al Rusiei.

Americanii relatau, într-un raport din 15 martie 1977, că URSS s-a grăbit să acorde ajutor României, ”în dorința de a pune capăt speculațiilor din București, că Moscova nu va ajuta România din cauza politicii externe independente adoptate în ultimii ani”.

cia
Fragment din raportul CIA despre România / Sursă: cia.gov

Potrivit documentului, rușii au trimis la București o instalație industrială de 13 milioane de dolari, capabilă să producă până la 80.000 de metri pătrați de plăci de beton pe an și a promis cantități însemnate de cherestea, izolație, sticlă, țevi de apă și gaz, tractoare, buldozere, ambulanțe și autobuze.

Ajutorul oferit de Moscova, spune raportul CIA a venit după ce, în timpul inundațiilor din 1970 și 1975, URSS a ezitat să-și ofere ajutorul, România beneficiind de asistență din partea Chinei, a Germaniei de Vest și a Statelor Unite.

Ceaușescu a reconstruit România cu banii americanilor și utilajele rușilor

Drept rezultat, media din România a relatat cu prioritate despre ajutorul sovietic. În condițiile în care presa era controlată de partid, americanii au luat în calcul și ipoteza conform căreia ”Ceaușescu a calculat că, prin aceste anunțuri, va stimula posibilele ajutoare din Vest”.

Iar strategia lui Nicolae Ceaușescu a funcționat. La scurtă vreme după aceste informări, SUA au acordat un ajutor financiar nereturnabil de 20 de milioane de dolari României, iar din acești bani au fost cumpărate peste 50 de macarale industriale, un seismograf performant și alte echipamente industriale.

Șeful statului a decis ca mai multe orașe, printre care și Bucureștiul, să fie reconstruite aproape din temelii, iar o parte din banii externi au mers către proiecte de industrializare. După 1977, Capitala și-a schimbat complet fața, odată cu reconstrucția centrului civic, proiectarea Casei Poporului și a marelui bulevard, Victoria Socialismului.

ADVERTISEMENT