Cutremurul din Nepal a fost doar începutul. De ce ar trebui sa ne temem cu toţii

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
29/04/2015, 14:28
Cutremurul din Nepal a fost doar începutul. De ce ar trebui sa ne temem cu toţii

Povestea nespusa din spatele cutremurului devastator de sambata din Nepal este ca are legatura si este o consecinta a incalzirii globale si oamenii de stiinta avertizeaza ca ne putem astepta la alte catastrofe de o magnitudine similara. Seismul a inceput cu un fenomen aparent benign – scurgerea apei de ploaie in marile delte din India si Bangladesh. Acest fenomen pune presiune pe placile tectonice de pe suprafata planetei, scrie Newsweek.

Este un factor de cauzalitate recent descoperit si tot mai multi oameni de stiinta spun ca este o dovada in plus ca schimbarea climatica poate afecta structura subterana a Pamantului.

Din aceasta cauza, o serie de “evenimente geologice extreme”, precum cutremure, eruptii vulcanice si tsunami, urmeaza sa se petreaca, prezice un grup de eminenti geologi si geofizicieni, inclusiv Bill McGuire, profesor emerit de geofizica si pericole climatice, de la University College, Londra.

“Schimbarea climatica poate juca un rol critic in declansarea miscarii in unele placi tectonice in anumite locuri unde pot ucide foarte multi oameni”, spune McGuire, si unii dintre colegii sai sunt de parere ca procesul a inceput deja.

Dupa ce au analizat felul in care s-a incheiat cea mai recenta glaciatiune, oamenii de stiinta au demonstrat ca reteaua de falii seismice ale planetei, acele crapaturi in scoarta pamantului, precum cea care merge de-a lungul muntilor Himalaya, este foarte sensibila la mici schimbari de presiune determinate de clima. Si un vulcan sensibil sau o falie seismica sunt foarte periculoase.

Disparitia ghetii, ridicarea nivelului marii si inundatiile prevazute deja pentru secolul XXI sunt inevitabile, pentru ca pamantul se incalzeste si modelele climatice se schimba. Aceste fenomene duc la schimbarea greutatii pe planeta. Pentru McGuire, este ca si “trezirea gigantului” – un eveniment care poate fi declansat doar prin cateva gigatone de apa in locul potrivit – sau nepotrivit.

“Aceste variatii de stres – doar presiunea unei strangeri de mana, in termeni geologici – sunt perfect capabile sa declanseze un cutremur, daca acea falie este pregatita de actiune”, a declarat acesta.

Seismele sunt provocate de ciocnirea placilor tectonice, de dimensiunea continentelor, care se deplaseaza peste miezul topit al Pamantului. Este un fenomen accelerat in urma cu 20.000 de ani, cand calotele polare au inceput sa se retraga si au destabilizat mantaua pamantului. Sambata, falia ce sustine India a alunecat sub placa eurasiatica – un eveniment ce a dus la moartea a aproximativ 4.000 de persoane si multi raniti, cladiri complet devastate in intreaga regiune. O serie de replici a produs alte distrugeri.

Cutremurul era prevazut deja – lantul muntos Himalaya este, de fapt, un produs colateral al acestei lupte fara sfarsit intre cele doua placi ale continentului asiatic. Cutremurul de sambata a fost o replica aproape perfecta a seismului din 1934 care a dus la moartea a 10.000 de oameni. Pe atunci nu se stia ca ploaia care umple raurile uriase ce se nasc in Himalaya si curg apoi pana in Marea Bengal reprezinta o parte cruciala a procesului.

Pierre Bettinelli a fost cercetatorul care a demonstrat prima data in 2007 cum aceasta vasta cantitate de apa de ploaie, depasita doar de fenomenul similar din bazinul Amazonului, afecteaza cutremurele din Himalaya.

Mai simplu spus, aparitia si disparitia ploilor musonice alimenteaza acumularea de energie la marginea placii. Schimbarea climatica a provocat enorme schimbari in forma si dimensiunea musonului sud-asiatic, partial sub influenta actiunilor omului, asa ca ploile sunt mai abundente si pe durata mai mare.

Se poate face ceva? McGuire crede ca nu se pot face multe pentru a preveni evenimentele catastrofale, in afara de pregatirea cetatenilor pentru a face fata miscarilor scoartei.

Sursă: www.ziare.com

Închide ×