News

Cutremurul din Turcia a fost anticipat cu trei zile înainte de un expert olandez. I se spune “Oracolul seismelor”, iar postarea sa a devenit virală

Un astronom olandez a prevăzut încă din 3 februarie groaza din Turcia. Expertul susţine că poate anticipa cutremurele pe baza mişcării planetelor
06.02.2023 | 10:58
Cutremurul din Turcia a fost anticipat cu trei zile inainte de un expert olandez I se spune Oracolul seismelor iar postarea sa a devenit virala
Cutremurul din Turcia, imagini după dezastru Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O postare distribuită în data de 3 februarie pe Twitter de un expert olandez în geofizică şi astronomie, Frank Hoogerbeets, a devenit una dintre cele mai distribuite pe rețelele de socializare după cutremurul de duminică noapte.

Primul cutremur prezis de olandez s-a produs în 2015

Cutremurul s-a produs la ora 4.17 în cartierul Pazarcık din Kahramanmaraş, la o adâncime de 7 kilometri. Imediat după seism, olandezul Frank Hoogerbeets, cunoscut sub numele de “Oracolul cutremurelor”, a devenit vedeta reţelelor de socializare.

ADVERTISEMENT

În postarea sa din 3 februarie, Hoogerbeets scria: “Mai devreme sau mai târziu, va fi un cutremur de 7,5 în această regiune (partea central sudică a Turciei, Iordania, Siria, Liban)”.

După cum siusţine acesta, el a prezis cutremurul pe baza “mișcării planetelor”.

Frank Hoogerbeets, care se află pe lista “Celor mai buni astronomi olandezi”, a fondat în 2002 site-ul Ditrianum, care este focusat pe prognoza cutremurelor.

ADVERTISEMENT

Expertul de la Antipozi, care a manifestat încă din copilărie un interes puternic pentru sistemul solar și planete, a făcut prima sa prognoză publică despre un seism pe Facebook în data de 20 aprilie 2015, anticipând că va fi critică perioada dintre 22 aprilie și 27 aprilie, din cauza anumitor poziții planetare.

Într-adevăr, pe 25 aprilie 2015, în Nepal a avut loc un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,8.

ADVERTISEMENT

La câteva ore după cutremurul din Turcia, Hoogerbeets a revenit cu o postare în care se declară alături de victime şi aminteşte că situaţia este similară celor din anii 115 şi 526, când au avut loc cutremure similare în zonă.

Bilanțul morților cutremurului care a lovit sudul Turciei luni dimineața ar putea ajunge la până la 10.000 de persoane, a anunțat US Geological Survey (USGS).

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor sale, USGS spune că există o șansă de 47% ca numărul morţilor să fie între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp șansa ca numărul deceselor să fie între  între 100 și 1.000 este de 27%, iar de 20% este ca numărul să treacă de 10.000 și să ajungă la 100.000.

ADVERTISEMENT
Tags: